2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az ittas vezetőket New Yorkban négy évre lecsukhatják

Az ittas vezetőket Amerikában mostantól New York szövetségi államban büntetik a legszigorúbban; akár az első alkalommal vétkezőket is 4 év börtönbüntetéssel sújthatják.
2009. november 20. péntek 06:26 - HírExtra
A CBS News hírtelevízió csütörtöki jelentése szerint New York törvényhozása azután szigorított a szabályozáson, hogy a közelmúltban több szörnyű baleset történt. A törvénymódosítást Leandra Rosadóról, egy 11 éves New York-i lányról nevezték el, aki októberben vesztette életét egy ittas vezető által okozott balesetben.

Az Egyesült Államokban tavaly csaknem 12 ezren haltak meg alkoholos befolyásoltsághoz köthető balesetekben; átlagosan minden háromnegyed órában életét veszti valaki.

A Leandra-törvény értelmében az, aki 16 évesnél fiatalabb gyerekkel a kocsiban ittasan vezet, bűncselekményt követ el.

Ez világos üzenet arról, hogy az ittas vezetőkkel szemben New York államban nincs megértés - hangsúlyozta Chuck Hurley, az Anyák az Ittas Vezetés Ellen nevű szervezet vezetője.

A statisztikák szerint az ittas vezetők nagy része továbbra is férfi, de az utóbbi évtizedben 29 százalékkal növekedett azoknak a nőknek a száma, akik alkoholfogyasztás után ültek volánhoz. Az ittasan vezető, végzetes balesetet okozó nők esetében háromszor gyakrabban fordul elő, hogy 14 év alatti gyerek utazik a kocsiban, mint férfiaknál.

Az egyik legutóbbi szörnyű közúti baleset júliusban történt: egy alkoholt és marihuánát fogyasztó anya a forgalommal ellentétes irányban haladt kocsijával egy New York-i autópályán, az általa okozott balesetben nyolcan meghaltak, köztük 2 éves lánya és három unokahúga.

A törvény rendelkezik egy olyan különleges autós zárószerkezetről, amelynek alkalmazását a rendőrség az ittas vezetés miatt már elítélt vezetők esetében rendelheti el. A szerkezetet a gyújtásrendszerhez kötik, a kocsi motorja csak akkor indul el, ha a vezető előbb belefúj az alkoholszintet tesztelő készülékbe. Felmérések szerint évente 750 halálos balesetet lehetne megelőzni a szerkezet széles körű alkalmazásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását