2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elfeledett gyűjtemény

Impresszionista és modern képekből álló, sokáig elveszettnek hitt gyűjteményt kínál eladásra Londonban és Párizsban a Sotheby's aukciósház.
2010. június 13. vasárnap 21:02 - HírExtra
A 140 műalkotás, köztük festmények, nyomatok és rajzok az Ambroise Vollard párizsi műkereskedő tulajdona volt, aki fontos szerepet játszott mások mellett Renoir, Cézanne, Picasso és Matisse pályájának előmozdításában.

A gyűjteményt 1939-ben letétbe helyezték egy párizsi bank páncéltermében, és csak negyven évvel később bukkantak rá. Évtizedekig nem tudtak róla, mert Erich Slomovicot, Vollard egyik ismerősét, aki a bank őrizetére bízta az alkotásokat, 1942-ben a nácik meggyilkolták.

A legértékesebbnek tartott árverési tétel André Derain francia festő egyik 1905-ben készült képe, ezt 15 millió euróra (több mint 4 milliárd forintra) becsülték, de komoly bevételt várnak Cézanne, Degas és Renoir műveitől is. Cézanne Émile Zola íróról festett portréja, Degas három ritka monotípiája és Renoir egyik nyomata kerül kalapács alá.

Derain festményét június 22-én Londonban árverezik el, amikor Manet egyik önarcképét is eladásra kínálja az aukciósház 30 millió fontért (több mint 10 milliárd forintért), a Vollard-gyűjtemény többi darabját pedig június 29-én Párizsban bocsátják áruba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását