2024. április 28. - Valéria

A Fidesz az SZDSZ szerint is demagóg

A Fidesz javaslata az áfa és a jövedéki adó csökkentésére nem értelmezhető másként, mint demagóg szavazatvásárlási akcióként - közölte a Szabad Demokraták Szövetsége pénteken az MTI-vel.
2008. július 4. péntek 17:23 - Hírextra
Akkor, amikor Magyarország államadóssága immár meghaladja a hazai GDP 67 százalékát, a gazdaságot pedig a munkát terhelő magas adók és járulékok kötik gúzsba, a Fidesz áfa- és jövedéki adó csökkentésére tett javaslata nem értelmezhető másként, mint demagóg szavazatvásárlási akcióként, amelyben a Szabad Demokraták Szövetsége nem lesz partner - fogalmazott a liberális párt közleményében.

Mint írták, a magyar gazdaság talpra állításához, új munkahelyek teremtéséhez a munkát terhelő adók mérséklésére lenne elsőként szükség.

Az SZDSZ szerint minden, a forgalmi típusú adók csökkentését célzó javaslat az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú adó- és járulékcsökkentéstől venné el a forrásokat, ami véleményük szerint hosszú távon az országnak sokkal többet árt, mint amennyit rövid távon használ.

"Ezért is tartjuk meglepőnek, hogy a Fidesz javaslatát a napokban támogatásáról biztosította a nagy pártok populizmusát rendre támadó MDF is" - olvasható a közleményben.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán jelentette be: pártja a benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A Fidesz számításai szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.

Gyurcsány Ferenc pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján minderre azt mondta: a Fidesz adócsökkentési javaslatai csődbe vihetik az országot, és csak rövid távú politikai haszonszerzésre irányulnak.

"Valaki csúnyán elárulja Magyarországot, valaki eladja a politikusi tisztességet csak azért, mert az elmúlt napokban pár százalékkal csökkent a népszerűsége" - fogalmazott. Véleménye szerint Orbán Viktor - bár nem közgazdász - pontosan tudja, milyen hatásuk lenne a javaslataiknak. Ez csalás, mindannyiunk kontójára - jelentette ki.

A miniszterelnök elismerte, hogy a kormány nem rövid távú megoldást kínál, de mint mondta, dolgoznak azon, hogy enyhítsenek az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatti nyomáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását