2024. június 11. - Barnabás

Csáky: nyitott a szlovákiai választás

Többesélyesnek és soha nem látott módon nyitottnak nevezte a szombati parlamenti választások előtt Szlovákiában kialakult helyzetet Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.
2010. június 11. péntek 14:13 - HírExtra
A magyar politikus szerint Szlovákiában "érződik egy bizonytalan politikai akarat a választók részéről a jelenlegi kormánykoalíció leváltására", s egy négypárti kormány - Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Magyar Koalíció Pártja (MKP), Szabadság és Szolidaritás (SaS) - létrehozására, de "az sem kizárt, hogy a jobboldali választók otthonmaradása esetén győzedelmeskedik a jelenleg kormányzó hármas".

Csáky felhívta a figyelmet arra, hogy fontos, de egyben veszélyeket is rejt magában a kis pártok szerepe a folyamatban.

"Ha elérik az 5 százalékos bejutási küszöböt, elősegíthetik a változást, de ha nem, Robert Fico esélyeit javíthatják. Az első körben elveszett szavazatokból a visszaosztásnál ugyanis a választások győztese kap a legtöbbet. Ez pedig Robert Fico lesz, aki így 2-3 pluszmandátumhoz is juthat" - figyelmeztetett a politikus.

Az MKP elnöke szerint ez a veszély fenyegeti a szlovákiai magyar politikai képviseletet is.

"A magyar szavazatok előreláthatólag osztódni fognak az MKP és az újonnan megalakult Most-Híd párt között. Katasztrófa lenne, ha a Most-Hídra leadott szavazatok Ficónál landolnának, s emiatt nem lenne parlamenti képviselete a szlovákiai magyaroknak" - vélekedett Csáky.

Úgy látja, hogy (Ján) Slota és csapata biztosan ott lesz az új parlamentben.

"Azt el sem tudom képzelni, mi következne ebben az országban, ha a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) rendelkezne, az MKP pedig nem rendelkezne parlamenti képviselettel" - zárta nyilatkozatát Csáky Pál.

A magyarok helyzete

A legutóbbi felmérések azt valószínűsítik, hogy mindkét szlovákiai magyar párt bejut a parlamentbe. Nem kizárt azonban a másik két változat sem, tehát hogy csak egyikük kerül be a törvényhozásba, illetve hogy mind a kettő kimarad - írja a Sme című liberális szlovák napilap. Az újság szerint bár a Híd választóit vegyesen magyarok és szlovákok alkotják, jogos ezt a tömörülést is magyar pártnak nevezni, hiszen a választási lista első tíz helyéből nyolcat magyarok, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt politikusai foglalják el. Ugyanakkor tény, hogy még a két párt bejutása a parlamentbe sem hozza meg a szlovákiai magyarságon belüli vélemények valódi pluralitását és a viszonyok letisztulását - jegyzi meg a Két magyar párt című írás szerzője.

Peter Morvay úgy véli: az MKP programja mára kiüresedett, a választókkal való kommunikációja annak ismételgetéséből áll, hogy aki magyar, az az MKP-ra szavaz, s aki nem az MKP-t választja, az nem jó magyar.

A Híd sem hozott igazi változást, s Bugár Béla nézeteinek megváltozása láthatóan egybeesik azzal, hogy ki és mikor utasította el. A Fidesz elleni kritikája is akkor erősödött meg, amikor Orbánék pártja egyértelműen kinyilvánította, hogy az MKP-t tekinti partnerének, s nem a Hidat, ami nyilván a budapesti támogatásokban is meg fog nyilvánulni.

Ugyanakkor Csáky Pál és Bugár Béla bírálatainak tartalma egybecsengett: a kettős állampolgárság megadása rosszul volt időzítve, jobb lett volna azt a szlovákiai választások után elfogadni. Az állampolgárság tömeges megadása más ország polgárainak - elvből - egyiküket sem zavarja.

Morvay szerint a Híd kezd egyre inkább az egykori szlovákiai ANO pártra, illetve a cseh Közügyekre hasonlítani: tetszetős program és sok pénz annak népszerűsítésére. Nem kizárt, hogy a választások után a párt tulajdonosainak a nevét is megtudjuk - zárja jegyzetét a Sme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását