2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Esőember: Győző a gáton

Gáspár Győző is segédkezett a gáton, sőt, egyik nagyon kedves rokonának is hasznára volt. Egy nemes küzdelem beszámolója, némi félreértéssel.
2010. június 9. szerda 12:55 -
Mi történt az árvízi védekezésen?

Baromira fáj a derekam, mivel a Tiszán voltunk pakolni: egy nagyon kedves barátom házát teljesen elmosta a víz. Nagyon-nagyon szomorúak vagyunk, mivel anyukámhoz és Bea anyukájához is bement a víz. Tegnap lementem a Tiszára az egyik barátomhoz homokzsákokat pakolni, és láttam, hogy milyen tragikus helyzet náluk: a konyhabútoron át a hűtőig minden tönkrement.

Mit tudtatok segíteni neki?

Lementünk a testvéreimmel, és mentettük, ami még menthető volt. Két és fél óra alatt felvittük a teraszra mindazokat a tárgyakat, bútorokat, amelyek menthetőek voltak. Bea asszony is ott volt, ő is segített a mentésben.

Mekkora kár érte a barátodat?


Szegény barátom teljesen földönfutó lett szegény, az egész otthonát elvitte az ár.

Volt a barátodnak biztosítása?

Nem, mi fogjuk megoldani. Az egyik testvérem sódert ad neki, én veszem neki a téglát, nagypapámék is segítenek nekik, összegyűjtötték a nyugdíjukat, amit majd odaadunk nekik. Úgy segítünk egymásnak, ahogy tudunk. Szegényeknek egyáltalán nem volt biztosítása, jaj, hagyjad már!

Említetted, hogy voltál a Tiszán homokzsákot pakolni. Mi történt?

Megmondom őszintén, nagyon szomorúan telt, mivel nem bírtuk felfogni azt, hogy szegények elveszítették az otthonukat. Van nekik két gyerekük egy hét éves kislány, és egy ötéves kisfiú, aki elég betegeskedő sajnos – Bea asszony egész délelőtt rá vigyázott -, most ismegfázott a nagy esőzésben.

Kik voltak rajtatok kívül a helyszínen?


Szokatlanul szűkszavú
Szerettük volna Győzőt a gáti védekezésről és annak hangulatáról, mi több, bajtársiasságáról kicsit bővebben is megkérdezni, hiszen úgy gondoljuk, hogy az ismeretlen embereket - sajnos - a katasztrófák képesek igazán összekovácsolni. A pálinka igazi hungaricum, a hideg vízben történő pakolás alatt pedig talán természetes, hogy egy-egy korty szívmelegítő gyanánt lecsúszik az ember torkán. Győző ezen felháborodott, nem értette meg, hogy miért említjük neki ősi, nemes italunkat. Nem tudtunk a lelkére beszélni, sértésnek, mi több, támadásnak érezte kérdésünket.
A nagybácsikánk, a keresztszüleim, a nagynénikénk, és mi. A hűtőjük szegényeknek teljesen retek, teljesen mocskos volt. Mi egy szekrénysort, és egy ülőgarnitúrát próbálunk nekik venni.

Milyen messze laktak a Tiszától?


Pont a Tisza mellett laktak.

A családot leszámítva kik voltak a helyszínen? Katonaság? Rendőrség? Polgárőrség?


Voltak azonban polgárőrök és katonák, akik segítettek a pakolásban, de a személyes tárgyak kipakolásában nem engedtük, hogy segítsenek nekünk. Az ágyneműt, a kisgyerek ruháit mi pakoltuk ki.

Miért? Féltetek, hogy megloptak volna titeket a katonák?

Nem féltünk, dehogy féltünk. Csak mi szerettük volna összepakolni ezeket a tárgyakat, mivel most átköltöztek a keresztszüleimhez, és így egyszerűbb volt átpakolni hozzájuk mindent.

Mit gondolsz, mikor költözhetnek be az új, segítségetekkel felépített házba?

Miután megszáradnak a falak, kifestjük a házat, majd jönnek a kőművesek, rendbe tesszük a falakat, majd ha minden jól megy, augusztusban beköltözhetnek a felújított házba.

Győzzük-e a belvizet? Már nem sokáig, reméljük, minél előbb normalizálódik a helyzet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását