2024. május 16. - Mózes, Botond

Így néz ki az új kormánystruktúra

Az előző Fidesz-kormányhoz képest új struktúrát alakított ki az államtitkárok rendszerében és helyettesítésükben a második Orbán-kabinet. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek elmondta: minden hatáskör címzettje a miniszter, a tárca vezetője dönt arról, hogy a különböző kérdésekben a hatásköröket hogyan delegálja.
2010. június 8. kedd 09:17 - HírExtra
Parlamenti államtitkára valamennyi tárcának van, ágazati államtitkárokat viszont csak azoknál a tárcáknál neveztek ki, amelyek több területet fognak át. (A Nemzetgazdasági Minisztériumban Cséfalvay Zoltán látja el a parlamenti államtitkári feladatokat, de az ő posztjának elnevezése stratégiai államtitkár.)

A politikai államtitkárok általános típusa a parlamenti államtitkár, aki a miniszter helyettesítésére jogosult a kormányüléseken és egyéb fórumokon egyaránt. Az ágazati államtitkárok pedig az ágazaton belüli kérdésekben helyettesítik a tárca vezetőjét - érzékeltette a különbséget. A közigazgatási államtitkárok köztisztviselőként működnek.

Rétvári Bence kiemelte: ez a struktúra most teljesen más, mint 1998-2002 között az első Orbán-kormány idején, akkor egy politikai és egy közigazgatási államtitkára volt az egyes tárcáknak. A szakterületeket helyettes államtitkárok felügyelték.

Hozzátette: a mostani rendszer adódik a kormánystruktúrából, a miniszterek minden eddiginél alacsonyabb számából. Fizikailag, a több ágazatot felölelő tárcáknál lehetetlen lenne, hogy minden kérdésben a miniszter szólaljon meg.

Az új kabinet 42 államtitkárát múlt héten szerdán nevezte ki Sólyom László köztársasági elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását