2024. május 2. - Zsigmond

Piaci rémálom-hét kezdődik

Elemzők szerint borúlátó befektetői hangulatban indul a kereskedés hétfőn a világ tőzsdéin. Több vezető index éves mélypontról kezdi az új hetet, az euró pedig 2006 márciusa óta a leggyengébb dollár árfolyamról indít.
2010. június 6. vasárnap 12:40 - HírExtra
Az európai adósságválság és a csalódást keltő amerikai munkaerő-piaci adatok hatására az idei második félév első hetét jelentős csökkenéssel zárták a meghatározó tőzsdék. Több mutató lélektaninak számító határ alá esett, a frankfurti DAX-30 például 6 ezer pont alatt zárt, a vezető amerikai iparvállalatok DJIA indexe és a tokiói Nikkei mutató pedig 10 ezer pont alatt végzett.

A gyengülésben döntő szerepe volt annak, hogy a hét legfontosabb makrogazdasági adata, a májusi amerikai foglalkoztatási statisztika elmaradt a várakozásoktól. Összesen 431 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli szektorokban foglalkoztatottak száma, miközben elemzők 515 ezres emelkedést vártak, ráadásul a legtöbben nem a magángazdaságban szereztek állást, hanem a népszámlálás lebonyolítására vették fel őket, közpénzből finanszírozott, ideiglenes munkára.

Elemzők szerint a mutatókra az európai adósságválság körüli aggodalmak is erősen hatottak, és a félelmeket növelték magyar politikusi megnyilatkozások a görögországihoz hasonló helyzet kialakulásának és az államcsőd bekövetkeztének eshetőségéről. A Magyarország keltette riadalomnak elemzői értékelések szerint szerepe volt abban is, hogy az euró 1,2000 dollár alá, négyévi mélypontra gyengült pénteken.

"A negatív hangulat a következő héten is jellemző lehet" - mondta Stefan Hofrichter, az Allianz Global Investors befektetési elemzője a Financial Times Deutschland című üzleti lap online kiadásában a hétvégén megjelent összeállításban. "A befektetők keresik a hajszálat a levesben és idegesek" - tette hozzá Tim Albrecht, a DWS Investment portfolió-menedzsere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását