2024. május 17. - Paszkál

A magyar cégek többsége nem halad a korral

A magyar cégek többsége még nem él az e-számlázás kínálta lehetőségekkel az Ittella Informaion nemzetközi kutatása szerint, bár a cégvezetők látják, hogy ezáltal jelentős költségcsökkentést és hatékonyabb működést lehetne elérni.
2010. június 6. vasárnap 09:01 - HírExtra
Az Itella Groupe-számlázással foglalkozó leányvállalata 2010 tavaszán elvégzett reprezentatív kutatása 16 európai ország számlázási szokásait vette górcső alá. A kutatásból kiderül: míg az európai vállaltok 50 százaléka küld és fogad e-számlát, addig a hazai cégek kimenő számláinak 88, bejövő számláinak pedig 83 százaléka még mindig papír alapú.

A magyar cégek számláikat közel 90 százalékban házilag nyomtatják, munkaerőt, munkaidőt, helyet, gépet és anyagot nem kímélve.

Finnországban a számlanyomtatást több mint fele részben (54 százalék) megfelelő technológiával rendelkező, nagy tömegű számlanyomtatásra specializálódott szakcégekhez szervezik ki a kutatás eredményét ismertető sajtóközlemény szerint. Más északi országokban, Nagy-Britanniában és Ausztriában a számlákat nyomtatás helyett elektronikus formátumban, e-mailen keresztül küldik az ügyfeleknek. Ez a módszer Magyarországon is ismert, de kevéssé elterjedt (9 százalék).

A legfejlettebb e-számlázási megoldást azonban nem is ez jelenti, hanem az, amikor a számlázások - küldések és fogadások - teljesen zárt elektronikus rendszerben zajlanak, amikor a folyamat szinte teljesen automatizált. Finnországban a számlák 23 százalékát már ma is ilyen zárt elektronikus rendszerben bocsátják ki, de a megfontolt britek és a racionális németek is élen járnak a módszer bevezetésével.

A magyar cégek többsége két-három éven belül szívesen átállna a kimenő és bejövő számlakezelés mainál hatékonyabb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb rendszerére. Az e-átállás feltételei Magyarországon mind a számviteli szabályozást tekintve, mind az e-számlázáshoz igénybe vehető külső szolgáltatások szempontjából adottak, az e-számlázást 2009 óta már az APEH is hivatalosan elfogadja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását