2024. április 19. - Emma

Nyugi lehet a piacon

Elemzők szerint megnyugtathatja a piacokat Varga Mihály bejelentése, miszerint a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt.
2010. június 5. szombat 16:28 - HírExtra
Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője elmondta: pozitív üzenet, hogy a kormány tartani akarja a hiánycélt, de "az ördög a részletekben rejlik", ezért a piaci bizalom teljes helyreállításához "részletes, alátámasztott tervre" van szükség, amely meggyőzheti a befektetőket a hiánycél tarthatóságáról. Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: a 3,8 százaléknál "néhány tized százalékponttal lehet nagyobb a hiány".

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője kiemelte: "nagyon jelentős változás" a Fidesz kommunikációjában Varga Mihály bejelentése. "Mindenféle hiányról volt már szó", de arról még nem, hogy a kormány tartani akarja az előző kabinet által kitűzött hiánycélt - mondta az elemző. Hozzátette: "Ésszerű, értelmes választás" ez a Fidesz részéről, és hatására várhatóan enyhül a piaci nyomás.

Török Zoltán szerint az utóbbi napokban "túlontúl negatív üzenetet" fogalmazott meg a Fidesz, Varga Mihálynak így nem is igen volt más lehetősége, mint hogy "nagyon erőteljes, pozitív üzenetet" küldjön a piacoknak.

Az államcsőd és a görög válsághoz hasonló helyzet kialakulásának lehetőségére vonatkozó politikusi kijelentésekre adott piaci reakció túlzott volt - emelte ki Suppan Gergely. "A mexikói pesótól az osztrák államkötvények kockázati árazásáig" szinte mindenre hatottak a magyarországi bonyodalmak - mondta a Takarékbank Zrt. elemzője. Hozzátette: a jövő héten megnyugodhatnak a kedélyek, de csupán enyhülhet a magyar eszközökre nehezedő túlzott eladási nyomás, kissé visszaerősödik a forint, és "a piac visszalép egy kicsit a magyar csődkockázat árazásában."

Hasonlóképpen ítéli meg a helyzetet Barcza György. A K and H Bank vezető elemzője is úgy véli, hogy Varga Mihály bejelentését kedvezően értékelhetik a piacok, de a bizalom helyreállításához intézkedések kellenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását