2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szlovákia víz alatt

Több száz embert kellett kilakoltatni péntekre virradóra Kelet- és Közép-Szlovákiában, miután a megáradt folyók és patakok elöntötték lakóházaikat. Kassa megyében a legsúlyosabb a helyzet, ahol ráadásul egész éjjel folyamatosan zuhogott az eső.
2010. június 4. péntek 11:07 - HírExtra
Alsómislyén (Nizná Mysla) mintegy 200 embert kellett az éjjel kilakoltatni, mert az egyik helyi dombon, amelyen számos régi és új lakóház van, repedések keletkeztek, és földcsuszamlás fenyeget. Megrepedtek a házak falai is, ezért a hatóságok biztonsági okokból kiköltöztették a lakókat.

Kassa környékén kívül Igló, Nagymihály és Tőketerebes környékén vannak elöntve a falvak, a pincék, kertek megteltek vízzel, akadozik a közlekedés, problémák vannak az áram- és gázellátással. A Bártfai járásban egy romatelepet öntött el a víz az éjjel, s annak 120 lakóját Nizny Tvarozec település iskolájában helyezték el ideiglenesen. Problémák vannak az Eperjesi járásban is.

Hasonlóan komoly gondok vannak Délnyugat-Szlovákiában is, az Érsekújvárhoz közeli Nagysurány környékén, ahol a Zsitva és a Nyitra folyók, valamint a medrükből kilépett patakok árasztottak el hatalmas területeket. Nagysurány is veszélybe került, ezért a Zsitva másik oldalán két helyen is megnyitották a gátakat, hogy a folyó vize termőföldekre áradjon szét. Az éjjeli órákban a Nyitra vize 60 centimétert apadt, s remény van arra, hogy a helyzet megnyugszik.

Tardoskedden is víz alatt van a termőföldek és a kertek egy része. A Duna magas vízállása miatt leállították a vajkai kompot is. Az intézkedés visszavonásig marad érvényben. Közép-Szlovákiában a Losonci és a Rimaszombati járásban kritikus a helyzet, s péntekre virradóra összesen több mint 160 embert kellett kitelepíteni, mert házaikat elöntötte a víz, s azok lakhatatlanná váltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását