2024. május 5. - Györgyi

Ócsanálos: a kitelepítettek többsége nem megy sehová

Nem hagyta el otthonát a kitelepítésre ítélt Ócsanálos lakóinak többsége. A 273 lakosú, Onga közigazgatási területéhez tartozó, a Hernád és a Vadász-patak áradásával fenyegetett településen élők kitartanak, védekeznek a víz ellen, amíg lehet.
2010. június 4. péntek 20:30 - HírExtra
A falu határától nem messze autóbuszok sorakoznak - üresen.

Madzin Tibor, Onga polgármestere az MTI-nek péntek kora este azt mondta: Ócsanálos lakói közül kevesebb mint százan döntöttek úgy, hogy elhagyják házukat, és a biztonságosabb Onga általános iskolájában, óvodájában töltik az éjszakát.

A falu többi lakója viszont marad, kitart, védekezik, pakolja a homokot a zsákokba. Katonák, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vízügyesek, rendőrök segítenek a védekezésben. Az éjszaka minden korábbinál kritikusabb lesz.

Jószerivel már a Hernád és a Vadász-patak vize az úr a településen.Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: mindenki saját maga dönti el, hogy elhagyja-e otthonát. A település felkészült a kitelepítettek elhelyezésére, ellátására, de sokan rokonokhoz, ismerősökhöz mennek. A védelmi bizottság minden segítséget megad a falunak, az ott élőknek.

Mint mondta, eddig még nem látott vizet hoz a Hernád és a Vadász-patak, és a vízszint egyre csak emelkedik. Hasonló a gond Abaújszántó, Gönc, Szendrőlád és Edelény térségében is, ez utóbbi településen arra is fel kell készülni, hogy akár ezres nagyságrendben telepítsék ki a lakosságot.
A védekezésben részt vevők mindent elkövetnek, hogy erre ne legyen szükség, hiány nincs semmiben - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását