2024. április 30. - Katalin, Kitti

MSZP vs. Jobbik: szoborboksz

Az MSZP tiltakozik az ellen, hogy jobbikos politikusok csütörtökön délután egy fekete lepellel, jelképesen "eltűntették" Károlyi Mihály szobrát a Parlament melletti téren. Lendvai Ildikó a történteket különösen nagy hibának tartja, a szocialista pártelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: amit a Jobbik tett, az módszerében a könyvégetőket idézi, tartalmában pedig a magyar progresszió besározása.
2010. június 3. csütörtök 20:54 - HírExtra
Ez a tudatlanság, a pökhendiség és a diktátumok történelemszemlélelte, nem a 21. századé - értékelte.

Aki ma Károlyi Mihály szobrát takarja el, az önkényesen, a viták helyett egyoldalúan kíván viszonyulni a magyar nemzet történetéhez – jelentette ki, hozzátéve ez különösen akkor nagy hiba, ha emögött tudatlanság és előítéletesség van és valaki nem tudja, hogy az 1920-ban aláírt trianoni békéhez nem sok köze lehet Károlyi Mihálynak.

Véleménye szerint ez a szemlélet azt mutatja, hogy valaki bűnbakokat keres és ezeket a magyar progresszió alakjaiban véli megtalálni.

Úgy látja: ha csak nem azért hibáztatja a Jobbik Károlyi Mihályt, hogy annak idején nem folytatta egyedül az őszirózsás forradalmat, akkor totálisan értelmetlen őt a trianoni békéért felelőssé tenni.

Lendvai Ildikó azt mondta: nem teszi felelőssé Trianonért az aláírókat sem, hiszen a kényszer szorításában éltek.

A pártelnök szerint a Jobbiknak azon álláspontja is tudatlanságot jelez, hogy az őszirózsás forradalom készítette elő a Tanácsköztársaságot, ami szerintük a trianoni béke kiváltója. Nincs ok védeni a Tanácsköztársaság diktatúráját, mert az az volt, de a Tanácsköztársaság idején történtek katonai lépések egy olyan helyzet megállítására, amit később a trianoni béke idézett elő – közölte.

Úgy látja: Károlyi Mihálynak egyetlen bűne van, hogy nem jobboldali, nem szélsőséges, nem horthysta, nem szálasista.

Jobbikos politikusok pénteken néhány percre jelképesen "eltűntették" Károlyi Mihály szobrát a Parlament melletti téren; végső céljuk a szobor végleges száműzése a közterületről.

Czeglédi János, a Jobbik budapesti elnöke a szobor letakarása előtt újságíróknak elmondta: a Parlament tőszomszédságában nem lehet helye egy olyan ember szobrának, aki nagy szerepet játszott a trianoni területcsonkításban és a nagyhatalmak terrordiktátumának sikerében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2010. június 3. 22:52
Azért még szomorú...
p-Aga
2010. június 3. 21:31
Mi ez, amikor az ország nyakig van a szarban?
VIHAR EGY POHÁR VÍZBEN.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását