2024. április 29. - Péter

A "jó koleszterin" túltengése sem egészséges

Az érelmeszesedés kifejlődése ellen a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét igyekeznek az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni, ám még nincs hatásos készítmény a "hasznos" HDL koleszterin mennyiségének növelésére.
2010. június 3. csütörtök 14:26 - HírExtra
A koszorúerek szűkülete úgy indul, hogy zsíros anyag rakódik le a belső érfalon. A zsíros párnácskák fokozatosan nőnek, mind jobban beszűkítik az eret és gátolják a véráramlást. Nem is kell nagyra nőniük, mert bármikor elpattanhatnak, a zsír benyomul az érbe, villámgyorsan megalvasztja a vért, az ér elzáródik és bekövetkezik a szívinfarktus.

Egyszerű a megoldás, gondolhatnánk: ha kíméletlen diétával nem eszünk semmiféle telített, állati zsírt és koleszterint, aligha kerül a vérbe olyan zsírnemű anyag, ami letapadhat az erek falán. Az érfalon lerakódó koleszterin viszont saját anyagcserénk terméke, a máj állítja elő. Akinek olyan a szervezete, annak sokat termel belőle és ott kering a vérében.

A magas vérkoleszterin szint ezért csak igen szerény mértékben befolyásolható a táplálékkal bevitt zsírnemű anyagok minimálisra szorításával. Léteznek viszont rendkívül hatásos készítmények, melyek gátolják a májban a koleszterin termelést, s ezáltal a koleszterin szint csökken.

Van viszont "hasznos" HDL koleszterin is és ha ebből több volna, kisebb lenne az erek elzsírosodásának veszélye. A gyógyszergyárak előállítottak olyan molekulát, amely ezt a hatást biztosította és elindultak a részletes vizsgálatok az első ilyen készítménnyel. Az emberen történő megfigyeléseket azonban 2006-ban leállították, mert éppen olyan kóros események következtek be, amilyeneket a gyógyszerrel meg akartak akadályozni.

Most a Rochesteri Egyetem professzora, James Corsetti és munkatársai megtalálták: a kedvezőtlen jelenség oka az volt, hogy az emberek egy csoportjának a magas HDL koleszterin szint veszélyes. Ilyenkor a sok "hasznos" koleszterin mellett sok gyulladást jelző fehérje, C-Reaktív Protein - CRP - is jelen van és valamilyen okból ez a helyzet az egészségre veszélyt jelent. A kutatók szerint a jelenség hátterében valamilyen kóros genetikai eltérés bújhat meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Alex1
2010. június 3. 15:20
Mitől van, az un. magas koleszterinszint?
Mi a forrása, a szervezetben keletkező többlet koleszterinnek?
Mit kell tennünk ellene, elsősorban táplálkozással?

A koleszterint a túl sok feldolgozott keményítő és a hidrogénezett olajok okozzák!
Az tény, hogy a koleszterin előfordul állati eredetű termékekben, nem egyenlő azzal, hogy a sok állati eredetű étel fogyasztása emeli a koleszterinszintet. A koleszterin nem koleszterinként szívódik fel a vastagbélfalon át, és nem is alakul át a koleszterin lebontása során. Napokba kerül, míg az étkezési koleszterin egyensúlyba kerül a plazmakoleszterinnel, és hetekbe, míg egyensúlyba kerül a szövetben lévővel.

Az állati eredetű táplálékok jószerével fehérjék, és az állati zsírok könnyen emészthetők. A koleszterin főként feldolgozott, hidrogénezett olajokból és szénhidrátokból származó szénből áll, melyek nem emészthetők, mivel molekuláik (szöveteinktől idegenek, a sejtállomány nem ismeri fel, mert nem tartozik a genetikai örökségünkhöz), nem természetesek. Mivel ezek kemikáliák, finomított élelmiszerek, melyek nem romlanak meg, feldolgozásukra a gének nem termelnek enzimeket. Ezért fontos a sejtszintű táplálkozás is (vércsoport szerinti), mert az az élelmiszer, amelyiket nem fogadja el a szervezet, arra nem is örökölt enzimet. Ennek felismerésében, a lektinek játszanak fontos szerepet. A reggeli gabonapelyheknek például több év a szavatossági ideje. A fehér liszt, a hidrogénezett olajok és a cukor nem igényelnek hűtést, mert nem romlandóak. A nem romlandó élelmiszereket nehéz megemészteni.

A biokémikusok 1940-ben felfedezték, hogy a többletkoleszterin a májban keletkezik, a többlet szénhidrátokból. A túl sok ecetsav, ami a cukrok és gabonák tökéletlen emésztésének mellékterméke, ecetsav túltengéshez vezet. A probléma bizonyos enzimek hiányából adódik. A máj non-toxikus koleszterinné alakítja a toxikus ecetsavat.

Azért, mert a húsok koleszterint tartalmaznak, a húsfogyasztás még nem okoz koleszterinszint emelkedést. A koleszterin lebomlik, és a szervezet hasznosítja. A tény, hogy a húsok korlátozott mennyiségű telített zsírt tartalmaznak, nem felelős a szervezetben kialakult koleszterinszintért. A természetes ételekben a legtöbb zsír telítetlen zsírokból áll, melyek könnyen és gyorsan emészthetők. A nehezen emészthető telített zsírsavak éppen azokban a keményítőtartalmú ételekben vannak, melyeket a koleszterinszint csökkentésére javasolnak. A koleszterinszint a finomított cukrok és a hidrogénezett olajok, mint amivel ma főzünk, sütünk és a margarin. E kérdésben is a vércsoport érdekelt, mivel a különbségek itt is megjelennek. Nem mindenki fogyaszthatja például a birkát, a marhát, a csirkét, csak az, akinek a lektinek engedik.

Szervezetünk koleszterint termel. Testünk sejtjei képesek megtermelni az összes koleszterint, amire a membránoknak szüksége van. A sejtek, a szervezet igénye szerint állítanak elő koleszterint. Például, amikor valaki alkoholt fogyaszt, az alkohol feloldódik a membránokban, növelve azok folyékonyságát. Válaszként a sejtek koleszterint állítanak elő, beépítik a membránba, ezáltal visszaállítják a membrán megfelelő (kevésbé folyékony állapotát.

Udo Erasmus kifejti, hogy a koleszterin elengedhetetlen az egészséghez. Aztán elmagyarázza, hogy a koleszterin egy 27 szénből álló molekulalánc, mely a magas széntartalmú ételekből, például a cukrokból, és a keményítőből származik. Megtudjuk, hogy a telítetlen zsírsavak anyagcseréje során csak korlátozott mennyiségű szén keletkezik a koleszterin számára. A koleszterin javarészt olyan ételekből származik, melyekben a telített zsírokat (hidrogénezett olajok) finomított gabonával és cukrokkal keverik. Minden pékárú, aprósütemény, muffin és sütemény acetát-töredéket visz szervezetünkbe, melyeket szervezetünk koleszterinné alakít.

A nem esszenciális zsírsavakban (hidrogénezett olajok) és finomított szénhidrátokban gazdag étrend többlet acetát töredéket termel a szervezetben, ezáltal „kényszeríti” a szervezetet a fokozott koleszterintermelésre. És a finomított élelmiszereket fogyasztó országokban legtöbbször ez okozza a magas koleszterinszintet.

Én azt ajánlom, hogy térjen át a vércsoportjának megfelelő táplálkozására. Természetesen ez egy szigorú döntés, de megéri. Csak azt a húst fogyassza, amely megfelel vércsoportjának, és napi adagja maradjon a 2-4 dkg-on belül. Miért? Azért, mert szervezetének többre nincs igénye, a többlet állati fehérje anyagcserezavart okoz. Gyümölcsöt csak délelőtt. Magokat, főleg mandulát, diót, mogyorót szigorúan vércsoport szerint. Zöldségféleséget keverve, de figyelni kell arra, hogy a savbázis egyensúly megtartásával, egyénileg összeállítva vércsoportja szerint. Pld. ezekből is választhat: cékla, fejes saláta, karalábé, csicsóka, nyers-szeletelt gomba (candida esetén semmilyen gomba nem fogyasztható), friss citrom-lé, nyers reszelt torma, esetleg 1dl vörösbor, durvára vágott-szeletelt mandula, petrezselyem zöldje. Ezeket este elkészíteni – összekeverni, éjszakára hűtőbe tenni, másnap fogyasztani. Mi a jelentősége? Tisztító hatású, oxigént juttat a szervezetbe a sejtek számára, biztosítja a sejtlégzést, antioxidánsokat tartalmaz, javítja az emésztést, anyagcserét, energiát ad, gyógyul a szervezet. Természetesen, amit e témában írtam, csak kóstoló, de Ön számára is megszerezhető ismeretek.
Alex1
2010. június 3. 15:06
A legnagyobb veszélyforrást a koleszterin szempontjából az jelenti, ha nem a sejtjeink számára és igénye szerint táplálkozunk, hanem bőséges állati fehérjét, zsíradékot, de különösen a hidrogénezett étolajok, lisztek, cukrok, amelyeket szervezetünk enzimhiány miatt nem, vagy nagyon nehezen emészt meg.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását