2024. április 27. - Zita

Nem csak nálunk hiányos az árvízvédelem

Több száz embert kellett kilakoltatni szerdára virradóra Kelet-, illetve Délnyugat-Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt kis folyók és patakok településeket öntöttek el. Kelet-Szlovákiában a Kisszebeni járásban lévő Jernye (Jarovce) falu melletti romatelep mintegy 150 lakóját az éjjeli órákban szállították el a helyi kultúrházba, mert a telep víz alá került, és lakhatatlanná vált.
2010. június 2. szerda 10:17 - HírExtra
A víz a falu házait is veszélyezteti, ezért homokzsákokból töltést emeltek. Kisszeben járási székhelyen a Tarca okoz gondokat. A városban és néhány településen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Peter Molcan polgármester szerint számos város északi részén lévő házak pincéi már tele vannak vízzel.

Az Eperjesi járásban fekvő Szinyén (Svinia) szintén víz alá került a romatelep, s annak mintegy 500 lakója ideiglenesen a helyi iskolában és kultúrházban kapott otthont. A szomszédos Bártfai járásban a patakok kiléptek medrükből, s a kora reggeli órákban három település Kavicsos (Livov), Livóhuta (Livovská Huta), Keresztfalu (Krízov) el van vágva a külvilágtól. Mindhárom faluban megszűnt az áramszolgáltatás is. Bártfa polgármestere az éjjeli órákban a város néhány részén vészhelyzetet hirdetett ki.

Délnyugat-Szlovákiában az Újvári, a Nyitrai és az Aranyosmaróti járásokban vannak komoly problémák. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon mintegy száz helyi lakost a kultúrházba telepítettek szerda reggel, mert a házakat elöntötte a víz. "Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, s három utca víz alá került" - közölte Pavol Gulás polgármester. A védekezésbe tűzoltók és katonák is bekapcsolódtak.

Érsekújváron az éjjel összeült a regionális válságstáb, hogy megvitassa a Nyitra megye egyes részein kialakult helyzetet. A helyszínre érkezett Robert Kalinák belügyminiszter is. A veszélyeztetett falvakba - elsősorban Érsekújvár környékén - katonákat irányítottak, hogy segédkezzenek a védekezésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását