2024. április 20. - Tivadar

Olcsóbb lesz az sms és a roaming

Július elsejétől az Európai Unió területén barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az sms-küldés bruttó fogyasztói ára - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.
2010. június 1. kedd 19:15 - HírExtra
Az Európai Unió (EU) roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 forint/euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével.

A pontos árakat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

Az sms-küldés ára is csökken júliustól, az egy évvel korábbinál kedvezőbb euró árfolyam miatt az EU területén barangolva egy másik ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 37,88 forint. A jelenlegi, még június végéig érvényes plafon 38,94 forint.

A roamingrendelet értelmében az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként (MB) 1 euróról 0,8 euróra csökken. Az NHH várakozásai szerint a nagykereskedelmi árak csökkenése a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

A sokkolóan magas számlák elkerülése érdekében március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az EU területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

A limit beállítás július elsejéig opció – azaz csak akkor állítják be, ha a fogyasztó kéri –, utána azonban már kötelezettség lesz, így a rendelet értelmében július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket - hívja fel a figyelme az NHH.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását