2024. április 26. - Ervin

Debrecen: helyi népszavazást akar az MSZP

Helyi népszavazást kezdeményez a debreceni közgyűlés MSZP frakciója, miután a testület hétfői ülésén a képviselők elfogadták, hogy egy 1,84 hektáros erdős területet a Debreceni Gyógyfürdőnek ingyenesen hasznosításba adjanak strand- és pihenő övezet fejlesztésre.
2010. május 31. hétfő 12:19 - HírExtra
Szabó Miklós szocialista önkormányzati képviselő, a környezetvédelmi bizottság elnöke hozzászólásában leszögezte: fontosnak tartják a civilek bevonását, ami szerintük nem történt meg. A jelenleg tervezett változtatások ellen ezért helyi népszavazást kezdeményeznek - jelentette ki.

A szocialista politikus egyetért azzal, hogy a jelenlegi gyógyfürdőt és a strandot fejleszteni kell, de szerinte a jövőbeli tervek homályosak és nem látható, hogy pontosan mire is készül a városvezetés.

Kósa Lajos (Fidesz) polgármester válaszában elmondta: egy csaknem egymilliárd forintos fejlesztés keretében igyekeznek a jelenleg erősen lepusztult és szemetes területet igazi pihenőhellyé tenni, ahol az egyetlen változtatás a növényzet rendbetétele lenne. A terület nem egy magáncég, hanem az önkormányzati tulajdonú Debreceni Gyógyfürdő Kft. kezelésébe kerül - húzta alá.

A polgármester a Nagyerdő fejlesztésének kapcsán hosszan sorolt múltbeli példákat bizonyos területek lekerítésére, amelyek így sokkal rendezettebbek és tisztábbak lettek, de hivatkozott a londoni parkokra is, amelyek esetében "természetes, hogy éjszakára lezárják őket, megvédendő azok természeti értékeit".

Párkányiné Molnár Ibolya, a Nagyerdőért Összefogás civil szervezet vezetője a közgyűlés előtti felszólalásában a komplex fürdőfejlesztés második ütemét kifogásolta. Szerinte az a benne foglalt szállodaépítéssel durván beavatkozik a Nagyerdő természetes állapotába.

Kósa Lajos válaszában elmondta: ahhoz, hogy szállodát lehessen építeni, módosítani kellene a terület szabályozási tervein, de ez jelenleg nincs napirenden. Ha lesz ilyen a jövőben, akkor annak megvitatásába a civileket is bevonják - mondta.

"Annyi változás lesz, hogy az egyik helyrajzi számú területet a másikhoz csatoljuk, a pihenőpark pedig továbbra is ingyenes lesz minden debreceni számára" - zárta szavait Kósa Lajos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását