2024. április 29. - Péter

Az eső miatt áradnak az északi folyók

A következő napokban az előrejelzések szerint folytatódik az esős időjárás, a lehulló csapadék mennyisége nagyon jelentősnek ígérkezik - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának a vezetője hétfőn az MTI-vel.
2010. május 31. hétfő 16:05 - HírExtra
Csont Csaba elmondta: vasárnap az igazgatóság működési területének nagy részén ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott. A jellemző érték 5 és 20 milliméter között volt, de a Bodrogközben 20-55 milliméternyi eső esett.

Közlése szerint a csapadék hatására kisebb árhullám képződött szlovák területen a Balog-, valamint a Túróc-patakon, ezáltal a Sajó vízállása Sajópüspökinél megközelítette a másodfokú (250 centiméter) készültségi szintet. A folyó azóta apad, de Sajószentpéterig elsőfokú készültségi szint feletti vízállások vannak.

A Bódva vízrendszerében az Ida-patak vízgyűjtőjét érintették a vasárnapi esők, az ott levonuló árhullám hatására hazai területen is további 30-50 centiméteres vízszintemelkedés várható - tette hozzá.

Mint mondta, a Hernád szlovákiai mellékvizei közül a Tárcán egy közepes, míg az Olsván jelentősebb árhullám vonul le. Ezek együttes hatására Hidasnémetinél hétfőn estig a vízszint megközelíti az elsőfokú (200 centiméter) készültségi szintet.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint kedden a déli órákig a Sajó, a Bódva és a Hernád vízrendszerében területi átlagban 40 millimétert elérő csapadék is hullhat.

"A kedvezőtlen talaj- és hidrológiai állapot miatt a jelzett csapadék mind a három vízfolyáson gyors és jelentős árhullámok kialakulását eredményezheti, a határszelvényekben akár az eddigi legnagyobb vízállásokat megközelítő tetőzésekkel" - fűzte hozzá.

Az osztályvezető kitért arra, hogy a Tarna felső szakasza lassan apad, Tarnaméra alatt viszont még az elsőfokú készültségi szint közelében vannak a vízállások. A következő napokban várható csapadék a Tarna vízgyűjtőjét kevésbé érinti, ennek ellenére jelentős árhullám(ok) kialakulása várható, harmadfokú készültségi szintet elérő vagy meghaladó tetőzésekkel.

A Bodrog továbbra is nagyon lassan apad, a vízállások kevéssel a másodfokú készültségi szintek alatt vannak. Az utóbbi napokban a Nagydomása (Ondava) és a Sirava (Laborc) víztározók szintje jelentősen csökken, így hétfő reggelre már jelentősebb árvízi vízvisszatartó kapacitással rendelkeznek - mutatott rá Csont Csaba.

Beszámolt arról, hogy a Tisza jelenleg Tiszafüred térségében 745 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, felette lassan apad. A következő napokra jelzett csapadék "első hulláma" valószínűleg csak kisebb vízszintemelkedéseket okozhat. A szerdára és csütörtökre jelzett "második hullám" igen nagy csapadékértékeket valószínűsít a Felső-Tisza vízgyűjtőire, lehullása esetén jelentős tiszai árhullám kialakulása várható.

Összegzésképp Csont Csaba úgy értékelte, hogy ha a jelzett csapadékmennyiség leesik, a fenti vízfolyások mindegyikén igen magas vízszintek kialakulása lehetséges. A nagyobb folyók mellett a hazai kisvízfolyásokon is jelentős árhullámok vonulhatnak le és a belvízzel elöntött területek nagysága is növekszik majd.

Közölte: az Ékövizig területén a készültségben lévő árvízvédelmi szakaszok összes hossza csaknem 430 kilométer, ebből elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben mintegy 185 kilométernyi részen, másodfokú a riasztás csaknem 50 kilométeren, harmadfokú van érvényben csaknem 190 kilométeres hosszon.

Megjegyezte: az eddigi, árvizek okozta károk - az előzetes felmérések szerint - több százmillió forintra tehetők, nemcsak a védművekben keletkeztek károk, hanem partomlások is előfordultak. A védekezési költségek felmérése szintén folyamatban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását