2024. április 29. - Péter

Stabil a költségvetés

Stabilnak ítélte Szombathely önkormányzatának költségvetési helyzetét az Állami Számvevőszék (ÁSZ) átfogó, az elmúlt négy év gazdálkodására kiterjedő vizsgálata - közölte csütörtökön Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján Lóránt Zoltán, az ÁSZ főigazga
2008. január 24. csütörtök 16:39 - Hírextra

Tájékoztatása szerint a szombathelyi önkormányzat az elmúlt években költségvetésének mintegy 70 százalékát saját bevételekből finanszírozta, ennek az összegnek az egyharmada helyi adókból származott, tehát elég jelentős volt az a hozzáadott érték, amely az önkormányzat működését és a megvalósult fejlesztéseket lehetővé tette.

Az önkormányzat költségvetési helyzete stabil, de a közgyűlésnek és a város vezetőinek jelentős feladata lesz annak a 6,8 milliárd forintnyi hitelállománynak a ledolgozása, amit évi 21 milliárd forintos bevétel mellett, kényszerből, és egy jogos felhalmozási feladat ellátása érdekében vettek fel - mondta.

Hozzáfűzte: az önkormányzat a felhalmozási kiadásoknál vállalta fel azt a kötelezettséget, amelynek során "többletenergiát pumpált be a helyi beruházás politikájába", ezzel pedig több esetben az európai uniós pályázatok többletforrásait biztosította.

"Az európai uniós pályázatok tekintetében Szombathely példamutatóan szervezte meg a pályázatfigyelés, pályázatnyilvántartás rendszerét, viszont csak a vizsgálat ideje alatt alakította ki annak ellenőrzési rendszerét" - fogalmazott Lóránt Zoltán.

Kiemelte azt is: Szombathely önkormányzata az e-közigazgatás területén 2004-ben országosan szinte egyedülálló stratégiát dolgozott ki, ennek alapján pedig az országos átlagnál lényegesen magasabb szintű elektronikus közigazgatási szintet valósított meg.

A főigazgató a vizsgálat megállapításai közül negatívumként említette, hogy amíg a polgármesteri hivatal belső ellenőrzését megfelelőnek találták, addig az önkormányzat által fenntartott 60 intézmény belső ellenőrzésén "enyhén szólva is van még javítanivaló".

Ugyancsak kritikaként fogalmazta meg Lóránt Zoltán azt a gyakorlatot, hogy amikor a közgyűlés tagjai a költségvetésről döntöttek, csak az ülésen kapták kézhez a pénzügyi bizottság írásos véleményét, ami szabálytalan.

Lóránt Zoltán kitért arra is: a szombathelyi önkormányzatnál korábban végzett ÁSZ-vizsgálatok javaslatainak 85 százalékát végrehajtotta az önkormányzat, 10 százaléka csak később teljesült, 5 százalékát pedig figyelmen kívül hagyták.

Ipkovich György, Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: az ÁSZ által végzett vizsgálat eredményei alapján intézkedési tervet készít az önkormányzat és hozzálátnak a feltárt hiányosságok kijavításához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását