2024. május 2. - Zsigmond

EU: folytatódik a bővítés

Az EU tagállamait sújtó pénzügyi válságot nem az unió bővítése idézte elő, ezért azt nem szabad leállítani - hangsúlyozták szombaton a nyugat-balkáni országok vezetői.
2010. május 29. szombat 17:55 - HírExtra
Boris Tadic szerb, Ivo Josipovic horvát és Filip Vujanovic montenegrói elnök, valamint a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség három tagja, Haris Silajdzic, Zeljko Komsic és Nebojsa Radmanovic az Igmani Kezdeményezés 21. ülésén vett részt a bosznia-hercegovinai fővárosban. A szervezet 140 civil szervezetet tömörít. Eredetileg a "daytoni háromszöget" alkotó három állam (Jugoszlávia, Horvátország, valamint Bosznia és Hercegovina) hozta létre, de mivel a Szerbia és Montenegró alkotta Jugoszlávia felbomlott, már négy országra terjed ki.

A 2000-ben alakult szervezet arról kapta a nevét, hogy 1995 áprilisában emberi jogi aktivisták Szarajevó ostromakor megmászták a város melletti Igman hegyet, így tiltakozva a háború és az öldöklés ellen. Célja az, hogy mielőbb normalizálódjanak a bosznia-hercegovinai háborút lezáró daytoni békemegállapodás aláírói közötti kapcsolatok.

A szombati találkozón az államfők leszögezték, hogy bár országaik az EU-integráció más és más szakaszában vannak, segíteni fogják egymást a tagság elnyerésében. Felszólították az EU külügyminisztereit, hogy erősítsék meg: továbbra is az a céljuk, hogy a nyugat-balkáni országok az EU tagjaivá váljanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását