2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hagyó házi ügyvédei még a székhelyüket is a fővárostól lophatták

Egy fővárosi cég volt székhelyét tisztázatlan körülmények között szerezte meg a Hagyó-ügybe keveredett HDL ügyvédi irodához köthető cégcsoport, az ingatlanban ma a HDL székel. A Fidesz azonnali cselekvésre szólította fel Demszky Gábort.
2010. május 27. csütörtök 16:59 - Sarkadi-Nagy Márton
A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft (FSZTV) volt székhelyén, a Hercegprímás utca 11. első emeletén található meg a Hagyó-ügybe keveredett HDL ügyvédi iroda. Az ingatlan tisztázatlan körülmények között cserélt gazdát, de a jelek szerint az ügyvédi irodához közvetlenül köthető cégek szerezték meg az irodát, amit a fővárosi vállalat nem is tervezett eladni - tudtuk meg a Fidesz mai sajtótájékoztatóján.

Házi ügyvédek


A Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda (HDL) február környékén keveredett bele az alakulgató Hagyó-botrányba. A Heti Válasz kutatása szerint a HDL, amely Hagyó saját cégének jogi képviseletét is ellátta, 2007 óta összesen közel 230 millió forint értékben kötött tanácsadói, jogi szakértői szerződéseket a fővárosi önkormányzat cégeivel, így a Főkefével és a botrányban sokszorosan érintett BKV-val is.

Az egyik HDL-es ügyvéd, Horváth Iván vélhetően megegyezik azzal a H. Ivánnal, akit május elején állított elő rendőrség, a fénymásolóügyben játszott szerepe miatt (a BKV tizenkilenc milliót fizetett fénymásolók állapotfelmérésére, a gyanú szerint H. Iván hozta össze az üzletet, tüntetett el tizennyolc milliót és a tendert elnyerő céget is).

Összefonódások

Horváth a mostani ügyben is kulcsszerepet játszik, az inkriminált adásvétel idején ő volt a minősített többségi tulajdonosa annak a Teréz Körút 23. Kft-nek, amely hasonnevű székhelyét és ügyvezetőjét is megosztotta egy Canelones Kft nevű céggel. A Canelones szerezte meg az FSZTV volt székhelyét, a Hercegprímás utca 11. első emeletét 2007 december ötödikén, hogy aztán a „hivatalosan” a Caneloneshoz nem köthető HDL üljön be az emeletnyi irodába, mint arról a kapucsengőn egymás alatt látható HDL Ügyvédi Társulás – Canelones Kft matricák tanúskodnak. A HDL interneten fellelhető (korábbi) címe egyébként, kevéssé meglepő módon Teréz Körút 23.

A Canelones tulajdonosa egy Fulek SA nevű, Uruguayban bejegyzett cég, amely áttétesen a korábban Horváth Iván által tulajdonolt Teréz Körút 23 kft-t (ld. fentebb) is birtokába vette. A cég tulajdonosa ma egy olyan cégcsoport, amelyben közvetetten tulajdona van a Fulek SA-nak, az egyik cég ügyvezetője ráadásul ugyanaz a nő (Dudás, később Nyolcas Nikolett), akit korábban közösen használt a Canelones és a Teréz körút 23 Kft. Személyi és céges összefonódások tehát lehetnek itt dögivel (ha a kedves Olvasó képszerűbb áttekintésre vágyik, tekintse meg ezt az ábrát).

Átszékhelyezés

Az az ingatlan, amit ez a tisztázatlan hátterű vállalatcsoport Horváth és társai alá rakott, korábban a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft (FSZTV) székhelye volt. Wintermantel Zsolt fideszes képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az FSZTV 2007-es üzleti tervében (amit egy ülési kivonat fomájában szereztek meg) felmerül ugyan a központ átköltöztetése, valamint két másik ingatlan eladásának szándéka, de semmi sem utal arra egyértelműen, hogy a fővárosi tulajdonban lévő cég el szerette volna adni a Hercegprímás utca 11-et.

Nem lehet tudni, hogy az FSZTV miért adta el az ingatlant, sőt azt sem, hogy mennyiért. Az ingatlan értékének megbecslésére Wintermanter nem vállalkozott, annyit mondott, 580 négyzetméteres, belvárosi irodáról van szó. Pikáns adalék még, hogy 2007 októberében, két hónappal az adásvétel előtt a Hercegprímás 11-re jelzálogjogot akartak bejegyeztetni a Canelones Kft javára, bár ez meghiúsult.

A Hírextra meg szerette volna tudni, hogy mi történt az eladásra kijelölt másik két ingatlannal, a kérdésre Wintermantel Zsolt azt válaszolta, nem tudják, de „jó a tipp”. Különösen aggasztó az is, hogy más fővárosi cégek (Főkefe, Főtáv) is fontolóra vették a telephelyük cseréjét, az állami cégek telephelyváltásai körül pedig nem a mostani az első botrány.

Demszkynél a labda

Dr. György István, a BKV-botrány kirobbantásában is központi szerepet játszó fideszes politikus azt mondta, Demszky Gábortól azonnali lépéseket várnak az ügyben. Ha ez nem következik be, rendkívüli ülést hívnak össze a fővárosi pénzügyi bizottságban, és a hatóságok felé is megteszik a kellő lépéseket. Egyelőre azonban "a főpolgármester úrnál a labda".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kivitelező
2010. július 4. 14:57
A HDl Ügyvédi Társulással magam is szembe kerültem. Gyakorlatilasg kideríthetetlen, hogy ki a közvetlen és közvetett tagjai az alakulástól kezdődően.
Érdekes azért, mert pesti ügyvédeim esetleges ezen kötelmi viszonyhoz tartozása már a bűncselekmény kategóriájába tartozhat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását