2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Yukos olaját nem Hodorovszkij lopta el

Nem lophatott el annyi olajat Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) volt főrészvényese és üzlettársa, Platon Lebegyev, mint amennyi a vádban szerepel, és mindketten politikai okokból ülnek börtönben, azért, mert Hodrokovszkij ellenzéki pártokat finanszírozott.
2010. május 24. hétfő 18:32 - HírExtra
Nem lophatott el annyi olajat Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) volt főrészvényese és üzlettársa, Platon Lebegyev, mint amennyi a vádban szerepel, és mindketten politikai okokból ülnek börtönben, azért, mert Hodrokovszkij ellenzéki pártokat finanszírozott - jelentette ki a két üzletember elleni második ügy tárgyalásán hétfőn Moszkvában Mihail Kaszjanov volt kormányfő, jelenlegi ellenzéki politikus. Kaszjanov - aki 2000 és 2004 között volt az Oroszországi Föderáció kormányfője -, és akit tanúként hallgattak ki, kifejtette: a két üzletembert azzal vádolják, hogy leányvállalataitól alacsony áron vette meg az olajat, amelyet jóval drágábban exportált, és így lopta a nagy mennyiségű energiahordozót, de ez szokásos gyakorlat, és semmiben nem tér el a többi olajtársaságokétól.

A volt kormányfő szerint az a mennyiség, amelynek eltulajdonításával vádolják a két üzletembert - 25 milliárd dollár értékben 350 millió tonna -, nagyjából megfelel a Yukos akkori teljes kitermelésének a kérdéses időszakban.

Kaszjanov elmondta: 2003-ban Vlagyimir Putyin akkori államfő tartott egy találkozót üzletemberekkel, ahol Hodorkovszkij megjegyezte, akadnak üzleti események, amelyek nyilvánvalóan korrupciós jellegűek, és példákat is hozott fel, mire Putyin igen keményen azt mondta, hogy a Yukos privatizációja sem volt nagyon tiszta, s ettől kezdve érezhetővé vált, hogy a hatalom nyomást gyakorol a Yukosra.

A volt kormányfő - tanúvallomása szerint - többször próbált beszélni Putyinnal az ügyről, kétszer elutasították, de harmadszorra az elnök azt mondta, Hodorkovszkij ellenzéki pártokat finanszíroz: két olyat, amelynek pénzelését ő engedélyezte, de támogatja a kommunista pártot is, amelynek esetében ő ehhez nem járult hozzá. Amikor már vádat emeltek Hodorkovszkij és Lebegyev ellen, Kaszjanov elmondása szerint még egyszer érdeklődött Putyinnál, hogy mi az igazság a vádakból, de az elnök annyit válaszolt, hogy azt az ügyészség tudja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását