2024. május 4. - Mónika, Flórián

Minél több vajdasági magyar vegye fel a magyar állampolgárságot

Nyilatkozatban tette közé a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) választmánya a pártnak a kettős állampolgársággal és az egységes autonómiakoncepció létrehozatalával kapcsolatos véleményét.
2010. szeptember 27. hétfő 11:37 - HírExtra
A párt a következő hónapokban elő kívánja segíteni, hogy minél több vajdasági magyar vegye föl a magyar állampolgárságot. A Vajdaság Ma hírportálon is olvasható, vasárnap közzétett nyilatkozat szerint a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) választmánya fontosnak tartja, hogy "a vajdasági magyar pártok vezetői maguk is jelezzék a magyar állampolgárság felvételére irányuló igényüket, és ezzel is segítsék a közös nemzeti érdek érvényesülését" - olvasható a nyilatkozatban a kettős állampolgársággal kapcsolatban.

A VMDP arra törekszik, hogy a szórványban élő magyarok "a teljes információk birtokában, személyes érdekeikre figyelemmel, minél nagyobb számban éljenek a magyar állampolgárság könnyített megszerzésével járó kölcsönös előnyökkel".

A délvidéki magyar autonómia elképzeléseivel kapcsolatban a párt választmánya kezdeményezni akarja, hogy vizsgálják felül azt az autonómia-koncepciót, amelyet a 2008-as szerbiai választások előtt több vajdasági magyar párt összefogásával létrejött választási szövetség, a Magyar Koalíció (MK) fogalmazott meg. A felülvizsgálat célja, hogy a koncepció "mielőbb alkalmassá váljon a szerbiai és a nemzetközi színtéren való közös fellépésre".

A nyilatkozat megállapítja, hogy a délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) működését szabályozó nemzeti tanácsokról szóló törvény "nem ad lehetőséget az oktatással kapcsolatos kérdéseknek a nemzeti önazonosság megőrzése szempontjából fontos, autonóm rendezésére".

A VMDP szerint gondot okoz, hogy az MNT anyagilag nem önálló és nincsenek megfelelő jogi eszközei. Ezért a vajdasági magyar pártoknak a közös autonómiakoncepcióban kell kidolgozniuk annak módját, hogy az MNT a szerb politikai rendszer részeként olyan jogosítványokat kapjon, amelyekkel valóban képviselni tudja a délvidéki magyarság autonómiáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását