2024. március 29. - Auguszta

A világ legdrágább bélyege

Egy friss adásvétel után is megőrizte a világ legdrágább bélyege címet egy 1855-ben hibásan nyomott svéd "sárga háromshillinges", amely 2,875 millió millió svájci frankos rekordáron cserélt gazdát 1996-ban.
2010. május 24. hétfő 18:20 - HírExtra
David Feldman svájci árverező szombaton Genfben jelentette be az újabb adásvétel hírét, anélkül azonban, hogy megnevezte volna akár a vételárat, akár a vevőket, így azt sem tudni, hogy a bélyegért - amelyből egyetlen példány létezik - adtak-e legalább annyit, mint 1996-ban.

Az árverező csak annyit mondott, hogy a "sárga háromshillinges" továbbra is többet ér, mint bármely más egydarabos bélyeg, beleértve a nála is régebbi kék Mauritiust (2 Penny Post Office Mauritius Blue), amelyet 1,5 millió svájci frankért adtak el 1993-ban.

A "Treskilling Yellow" néven emlegetett bélyegből egyetlen példány létezik, és azért olyan értékes, mert gyártási hibából zöld helyett sárga festékkel nyomták. Gyűjtők körében mesés a hírneve, és a méretéhez viszonyítva az egyik legdrágább tárgynak számít a világon.

Az árverés előtt a genfi aukciósház 1,5-2 millió svájci frankra becsülte a bélyeg értékét, de a végső eladási ár nagyban függ a potenciális vevők szubjektív értékítéletétől. David Feldman szerint az adásvételt hamar nyélbe ütötték, mert a vevők pontosan tudták, hogy mennyit hajlandók megadni.

A gazdasági válság óta az emberek óvatosabban licitálnak az ilyen nagy értékű ritkaságokra, ugyanakkor a bélyeg egyre népszerűbb befektetési forma, mert "az emberek szeretik az olyan befektetést, amelyet a kezükben tarthatnak" - mondta el David Feldman az AP-nek.

A Treskilling Yellow legalább egyszer gazdát cserélt 1996 óta, de semmit sem tudni a tulajdonosról, azon kívül, hogy kényszerből vált meg a bélyegtől, mivel azt fedezetként használták egy adásvételi ügyletben.

Feldman szerint lehetséges, hogy idővel fény derül a vásárlók kilétére. Szakértők szerint nem szokatlan, hogy a vagyont érő apró tárgyak tulajdonosai biztonsági okokból óvakodnak a nyilvánosságtól.

Sokág ismeretlen volt egy másik egypéldányos bélyeg, a "British Guiana 1 cent Magenta" tulajdonosa is, mígnem kiderült, hogy egymillió dollárért került John du Pont, egy vegyipari vállalatbirodalom örökösének birtokába. A bélyeg jelenleg valószínűleg egy bankszéfben hever, miközben tulajdonosa emberölésért kiszabott börtönbüntetését tölti.

A svéd világritkaság első tulajdonosa egy svéd iskolásfiú volt, aki a nagyszülei által hátrahagyott levelek között bukkant rá 1885-ben. (Hasonló történet fűződik a bíborvörös British Guianához is.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását