2024. március 29. - Auguszta

Japán űrszondát indított a Vénuszhoz

Japánból helyi idő szerint péntek reggel sikeresen elindítottak egy H-2A hordozórakétát, ez a világűrbe juttatta azt az űrszondát, amely a tervek szerint decemberben megérkezik a Vénusz bolygóhoz - közölte a Japán Űrügynökség.
2010. május 21. péntek 09:31 - HírExtra
A hordozóeszköz emellett négy kisebb méretű műholdat állított Föld körüli pályára. A rakétát a Japán Űrügynökség (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA), Tagesima szigetén lévő központjából indították útjára. Eredetileg keddre tervezték a kilövést, de akkor a kedvezőtlenre fordult időjárási viszonyok miatt letettek erről.

A remények szerint az Akatsuki (Hajnal) szonda egy új korszak hajnalát is jelzi majd, hiszen megkezdi a Vénusz légkörének meteorológiai célú rendszeres megfigyelését. Tudományos küldetését két évre tervezik. Eközben folyamatosan hozzávetőleg 300 kilométeres magas keringési pályájáról méri a Föld testvérbolygójának tartott Vénusz légköri viszonyait.

A Vénuszon pokoli viszonyok uralkodnak: a felszíni átlaghőmérséklet 400 Celsius-fok fölötti, a légköri nyomás majd százszorosa a földi atmoszférának. A tudósok szerint a Földön is valaha ehhez hasonló légköri viszonyok lehettek, ezért a Vénusz mind tüzetesebb megismerése segíthet abban, hogy a kutatók feltárják a Föld történetének a régmúltját.

A Földdel szinte azonos méretű és tömegű Vénuszt esthajnalcsillagnak is nevezik, mert bizonyos időszakokban az esti, máskor pedig a hajnali égbolton ragyog. A Földről nézve a legfényesebb csillagnak tűnik. Az Akatsuki decemberi megérkezésekor a Vénuszhoz a napfelkeltét megelőzően a hajnali égbolton lesz látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását