2024. május 2. - Zsigmond

Amerikai fegyverek gyilkolnak Mexikóban - és ez nem jó!

A sorozatlövő támadófegyverek eladásának megtiltását kérte az Egyesült Államoktól a mexikói elnök, aki szerint az ilyen fegyverek miatt vesztette 23 ezer ember az életét a mexikói drogháborúkban 2006 óta.
2010. május 20. csütörtök 23:49 - HírExtra
elipe Calderón elnök erről az amerikai kongresszusban beszélt csütörtökön, állami látogatása második napján. Beszámolt arról, hogy országa mekkora küzdelmet folytat a kábítószerek termesztése és csempészete ellen, és azt kérte, hogy Washington az eddigieken túlmenően is támogassa ezt az erőfeszítést.

"Kérem a kongresszust: segítsen nekünk, és értse meg, milyen fontos számunkra, hogy megakadályozzák a támadó fegyverek beáramlását a határon át a bűnözőkhöz, és vegyék fontolóra e fegyverek tilalmának visszaállítását" - mondta. A demokrata törvényhozók nagy tapssal, felállva üdvözölték a mexikói elnök szavait, míg a republikánusok bírálták, mert vitatni mer egy amerikai törvényt.

A géppisztolyok kereskedelmi forgalmának tilalmát a Bush-kormányzat törölte el 2004-ben. A mexikói elnök szerint országában ettől kezdve harapózott el az erőszak. Calderón elmondta, hogy az elmúlt bő három év alatt 75 ezer ilyen fegyvert koboztak el Mexikóban, és ennek több mint 80 százaléka az Egyesült Államokból származott. A mexikói határ amerikai oldalán több mint 7 ezer fegyverüzlet van - emlékeztetett rá.

Az Egyesült Államok 2007-ben 1,4 milliárd dollár támogatást ígért Mexikónak különleges felszerelések és rendőri kiképzés formájában. A segítség célja, hogy a szomszédos állam felvehesse a harcot a drogbárókkal, akik becslés szerint évi 40 milliárd dollár hasznot húznak az amerikaiak kábítószer fogyasztásából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását