2024. május 4. - Mónika, Flórián

A hadsereg ellenőrzi a fővárost

A thaiföldi hadsereg vonta ellenőrzése alá Bangkok központját, egy nappal a kormányellenes tüntetők táborhelyének felszámolása után, s a vörösingesek újabb két vezetője adta fel magát a hatóságoknak, egyikük az erőszak beszüntetésére szólítva fel híveit.
2010. május 20. csütörtök 16:19 - HírExtra
A thai hatóságok vasárnap reggelig meghosszabbították a fővárosban az éjszakai kijárási tilalmat, s az intézkedést kiterjesztették 23 tartományra is. A kijárási tilalmat szerdán vezették be, miután gyújtogatások kezdődtek Bangkok központjában azt követően, hogy a biztonsági erők visszafoglalták a vörösinges tüntetők által megszállva tartott negyedet.

Rendőrségi közlés szerint az éjjel 39 gyújtogatás történt Bangkok belvárosában, és rogyadozik a Central World pláza kiégett épülete. Mint elmondták, félő, hogy összedől a 18 emeletes toronyház, Thaiföld legnagyobb és Délkelet-Ázsia második legnagyobb bevásárlóközpontja.

A hatóságok délelőtt bontani kezdték a vörösingesek barikádjait, s eltakarítják az egyéb hulladékokat is. A rendőrség közben kiürítette azt a templomot, amely tüntetők ezreinek szolgált utolsó menedékül a "vörös zónában", s az embereket átmenetileg a rendőrség központjába vitték. A város szívében található buddhista szentély a feszültség egyik gócpontja volt azóta, hogy a biztonsági erők visszafoglalták a vörösingesek táborát, és a tüntetők négy vezetője megadta magát.

Még délelőtt feladta magát a hatóságoknak a vörösingesek két további vezetője. Egyikük, Víra Muszikapong - az Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra Ellen (UDD) elnevezésű szövetség elnöke - nyilvánosan felszólította híveit, hogy vessenek véget erőszakos akcióiknak. Víra a rendőrségi őrizetből adott televíziós nyilatkozatban azt hangsúlyozta, hogy "a demokrácia nem épülhet bosszúra és haragra".

A mentőszolgálatok közlése szerint összesen 14 ember vesztette életét és 91 sebesült meg a vörösinges tüntetők bangkoki táborhelyének felszámolására indított katonai akcióban és az utána kiújult zavargásokban. A halálos áldozatok között van a szerdán lelőtt olasz sajtófotós, a sebesültek között pedig további négy külföldi újságíró.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását