2024. június 17. - Laura, Alida

Oszkó ma fog vallani a Malévról

Ma hallgatja meg az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága az ügyvezető kormány pénzügyminiszterét, Oszkó Pétert a Malév Zrt.-re terhelt 32 millió eurós garanciáról.
2010. május 19. szerda 08:03 - HírExtra
A bizottsági meghívó azokra a sajtóhírekre hivatkozik miszerint a Malév visszaállamosítása során derült fény arra, hogy a korábbi tulajdonos, az AirBridge Zrt. a Magyar Állam számára kikötött 32 millió eurós bankgaranciát a Malévra terhelte, s a Malév által az orosz Vnyesekonombanknak nyújtott, azonos összegű viszontgarancia felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

A magyar és az orosz kormány február 26-án állapodott meg a Malév további sorsáról. A magyar állam tőkeemeléssel és adósságok tőkévé konvertálásával 95 százalékos tulajdonhoz jutott a légitársaságban, míg a korábbi tulajdonos, az AirBridge, amelynek 49 százalékos tulajdonosa a Vnyesekonombank 5 százalék részesedést tudhat magáénak.

A megállapodás szerint a Malév 32 millió euró garanciát kifizet a Vnyesekonombanknak, abból a garanciából, amit a légitársaság az AirBridge-nek, a korábbi tulajdonosának adott az orosz bank felé fennálló tartozásaira. Ennek fejében az orosz bank lemond a garancia fennmaradó részéről.

A megállapodás szerint az orosz bank ugyanekkora, 32 millió euró összegű hitelt nyújt a Malév számára a többi hitelhez hasonló kondíciókkal: végtörlesztés, hathavi EURIBOr plusz 500 bázispont kamat, öt éves futamidő. A megállapodásról szóló kormányhatározatban szerepel az, hogy a Malév fenntartja a jogot arra, hogy a garancia alapján történt kifizetések jogosságát vitassa, és az így kifizetett összeget bíróságon visszakövetelje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását