2024. április 23. - Béla

Hogyan stabilizáljuk a gazdaságot?

Egy hétvégi IMF jelentés próbál eszközöket találni, miként lehetne stabilizálni a mostani fejlődő, illetve fejlett országok gazdaságait. Különösen érdekes ez most, mikor az Európai Unió megszavazott egy ötszáz milliárd eurós összeurópai mentőcsomagot.
2010. május 17. hétfő 07:39 - Telkes Árpád
Hova tartunk?

Látva a mostani trendeket, az általános eladósodottág a GDP arányában körülbelül harminchat százalékra emelkedik 2007 és 2014 között a fejlett országokban. Ezen időszak után még gyorsabban fog emelkedni az életkorhoz kötött ráfordítások összege – így például a az egészségügyi és nyugdíjkiadások - , ez még hozzáadódik az amúgy is magas fiskális nyomáshoz. Ezzel szemben a fejlődő országokban bíztatóbb változásokat lehet prognosztizálni.

Stratégiák

A konszolidációs stratégiák legfontosabb elemének mindenképp az életkorhoz kötött kiadások stabilizálása, miközben az életkortól független költségek csökkentése számít. Természetesen a bevételi oldalt szintén erősíteni kell.

A megfelelő arányok országonként változnak, ám látva a fejlett országok magas adókulcsait és a kiadásokban a válság hatására bekövetkezett növekedést, egyértelművé válik, hogy a költség oldalon kell komolyabb visszafogást eszközölni.

Életkorfüggő kiadások

Magyarországi reformok
A nyugdíjredszer reformjával – és a hozzátartozó korhatár növeléssel – itthon is még további harminc évig fenntartható a rendszer. A további struktúrális reformok azonban még váratnak magukra.
A kiadások megnyírása azonban rendkívül nehézzé válik a már említett életkor függő ráfordítások növekedése miatt. Leginkább az egészségügyet érinthetik ezek a költségnövekdések. A nyugdíjakat tekintve, a korhatár kitolásával lehet a kiadások növekedését elodázni, mintegy húsz évre, ám utánna ezen a területen is a ráfordítások növekedésével kell számolni.

Az egészségügyet tekintve azonban sokkal nagyobb a kihívás. Az IMF elemzése szerint, 3,5 százalékkal is növekedhetnek a költségek a GDP arányában, az elkövetkezendő húsz évben.
Így a fejlett országokban is szükség lesz egészségügyi reformokra, amik akár ellátásbeli korlátozásokat is magába foglalhatnak. Ezalatt nem az általános ellátás színvonalának csökkentéséről van szó, de ésszerű átszervezések a bevételi és beszerzési oldalon sok pénzt menthetne meg a kormányok számára. Bár sok fejlődő és fejlett ország is átfogó újításokat hozott a nyugdíjrendszerek területén, ezzel szemben az egészségügyet elhanyagolták, pedig a költségek csökkentését az egészségügyben is át kell gondolni.

A szociális ráfordítások szintén képezhetik a szigorúbb fiskális politika részét. Az IMF szerint az egyenlőség nem csorbul amennyiben a szociális juttatások célzotabbá válnak.
A hadi kiadásokon szintén lehet spórolni, bizonyos országok esetében akár 1-1,5 százalékot is a GDP arányában,

Adózni kell

A bevételi oldalon az adómorál javítása lehet a megoldás. Ez különösen igaz Magyarországra is ahol, az adó fizetési hajlandóság nagyon alacsony. Az általános forgalmi adó elkerülése akár 0,7-os GDP arányos kiesést is jelenthet az államkasszákból. Az adókulcsok emelése vagy csökkentése önmagában azonban semmiképp nem megoldás
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását