2024. április 29. - Péter

Európa motorja: informatika és távközlés

A témában illetékes biztos, Neelie Kroes a jelentésről Brüsszelben kiadott közleményben úgy fogalmazott: "az információs és kommunikációs technológiák és a nagysebességű internet-hozzáférés ugyanolyan forradalmi szerepet töltenek be mai társadalmunkban, mint száz évvel ezelőtt a villamosenergia- és közlekedési hálózatok kiépítése".
2010. május 17. hétfő 16:21 - HírExtra
Hozzátette: "támogatásra van szükség azonban az internet további fejlesztéséhez annak érdekében, hogy minden európai polgár élvezni tudja a digitális gazdaság előnyeit".

A jelentés szerint az EU-ban 1995 óta elért termelékenység-növekedés felerészben ennek az ágazatnak köszönhető, a technológiai fejlődés és a szektorban végzett beruházások következtében. A 2004–2007 közötti adatok arra utalnak, hogy ezek a beruházások a közelmúltban kezdtek hatékonyságnövekedést eredményezni a gazdaság többi részében is - tette hozzá az értékelés. A szektor az európai gazdaságban körülbelül 600 milliárd euró hozzáadott értéket termel, ez a teljes uniós össztermék 4,8 százaléka. Ez az ágazat vonzza továbbá az EU teljes kutatás-fejlesztési üzleti beruházásainak negyedét.

A jelentés szerint Európában a népesség mintegy 60 százaléka használja rendszeresen, és 48 százaléka napi rendszerességgel az internetet. Hatalmas különbségek figyelhetők meg ugyanakkor a társadalmi-gazdasági és területi megoszlásban. Különösen az idősek, kevésbé képzettek és az alacsony jövedelműek használják kisebb mértékben az internetet, ők alacsonyabb informatikai készségekkel is rendelkeznek.

Az EU volt tavaly a világ legnagyobb szélessávú piaca. Az uniós polgárok közel negyede (Magyarországon mintegy 19 százaléka) rendelkezik vezetékes szélessávú előfizetéssel. Az Európa 2020 átfogó gazdasági EU-stratégia pedig azt a célt tűzné ki, hogy a jövő évtized végére minden európai lakos legalább 30 Mbps sebességű hozzáféréssel rendelkezzen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását