2024. május 12. - Pongrác

19 havi mélyponton az euró

Pénteken is folytatódott az euró napok óta tartó gyengülése; a közép-európai idő szerint délben 1,25 dolláros szint körül jegyzett euró délután 1,24 dollár alá, 19 havi mélypontra süllyedt a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2010. május 14. péntek 20:17 - HírExtra
A New York-i kereskedés indulásakor, délután 15:30-kor 1,2359 dolláron jegyezték az eurót. Legutóbb 2008. október 28-án volt ezen a szinten az árfolyama. Délután 18 órakor árnyalatnyival erősebben, 1,2368 dolláron állt a jegyzés. Az Európai Unió 16 tagországában, valamint Koszovóban és Montenegróban használt eurót tavaly decemberben még 1,51 dolláron jegyezték. Az idén eddig 15,5 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben.

Tavasszal a gyengülés a görög válság és a krízis tovaterjedése miatti aggodalmak hatására felgyorsult; a múlt héten 1,2510 dolláron, 14 havi mélyponton jegyezték az eurót.

A hétvégén összeállított, 750 milliárd eurós vészhelyzeti alap azután megnyugtatta a piacokat, az euró erősödni kezdett. A hatás azonban csak átmeneti volt, és ismét az aggodalmak dominálnak. Elemzők szerint a piacokat az euróövezeti tagországokban felhalmozódott államháztartási hiány leépítése céljából induló megszorító programok várható hatásai nyugtalanítják.

A befektetők attól tartanak, hogy a kiigazítás miatt lassul a kilábalás, és a világ nagy gazdasági térségei között Európa egyre inkább leszakad. A londoni Capital Economics elemzői szerint az euró az idén 1,10 dollárra gyengülhet, 2011 végére pedig paritásba kerülhet a dollárral, vagyis 1 euró 1 dollárt ér majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását