2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gazdasági vészhelyzet van Szijjártó szerint

Szijjártó Péter mai sajtótájékoztatóján a kormány gazdaságpolitkáját a szokásos fideszes kritikákkal illette, a frissen mért gazdasági növekedés szerinte édeskevés a korábbi visszaeséshez képest.
2010. május 12. szerda 16:07 - Sarkadi-Nagy Márton
A Fidesz szóvivője Oszkó Péter mai sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta, a GDP frissen mért növekedése meg sem közelíti a tavalyi év veszteségeinek mértékét. Szerinte a magyar gazdaság elképesztően kiszolgáltatott a nemzetközi folyamatoknak és elképesztő gyorsasággal marad le a vetélytársaitól, ez pedig gazdasági vészhelyzet.

Nem lehet cél a hiánycél

Kiemelte, hogy Oszkó Péter „a sikerpropaganda üres mezejére lépett”, amikor gazdaságnövekedésnek állította be azt, ami globálisan tekintve valójában kismértékű gazdasági csökkenés. Mint mondta, regionális versenytársaink gazdasága dinamikusan növekszik, míg Magyarországon nem, emllett a munkaélküliség sem csökken, a növekedés sempontjából kiemelt jelentőségű építőipar és a fogyasztás is a padlón van.

Szijjártó sokadjára ismertette a Fidesz gazdasági elképzeléseit, amelynek középpontjában nem a hiánycél, hanem a gazdasági növekedés áll. Szijjártó szerint a hiány a valóságban jóval magasabb a kormány által megjelöltnél, ezért egy – teszem azt – ha a valóság a hatszázalékos hiányt eredményező pálya, akkor az nem a valós számokat nyilvánosságra hozó leendő Fidesz-kormány feleőssége lesz, hanem a szociké, az új kormány pedig igyekezni fog még ezt a hiányt is minél jobban konszolidálni.

Az esetleges új hiánycél elfogadtatásához persze szükséges az IMF konstruktív hozzállása is, de „az IMF-nek is érdeke a magyargazdasági növekedés, ekkor tudjuk visszafizetni ugyanis a kölcsönöket” – jelentette ki Szijjártó.

A HírExtra érdeklődésére a szóvivő azt mondta, a Fidesz gazdaságpolitikai prominensei által hangoztatott 5-6 százalékos valóságos hiányt támasztja alá például az MNB havi inflációs jelentése, valamint a veszteséges kórházak, közvállalatok várhatóan egyszeri konszolidációs igénye is. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását