2024. április 25. - Márk

"Kiírtják" a dohányosokat Kínában

Négy hónapon belül valamennyi hivatalában megtiltja a dohányzást a kínai egészségügyi minisztérium, majd következnek a nyilvános helyek, a hivatalok és a közlekedési eszközök - jelentette be a dohányzás elleni országos kampány jegyében a tárca illetékese Pekingben.
2010. május 11. kedd 11:21 - HírExtra
A kórházaknak, rendelőintézeteknek és más egészségügyi intézményeknek országszerte folyamatosan ugyancsak érvényesíteniük kell a tilalmat 2011-ig - közölte Jang Csing (Yang Qing), a minisztérium osztályvezetője. A kampány elsődleges célpontjai közé tartoznak egyébként maguk az orvosok, akik közül becslések szerint minden második a cigaretta rabja.

A tisztviselő most elmondta, hogy Tilos a dohányzás táblákat helyeznek ki a minisztérium konferenciatermeibe, mosdóiba, parkolóiba és a lépcsőházakba. Ezzel egy időben külön cigarettázásra kijelölt helyeket hoznak létre az irodaépületen kívül.

Jang tájékoztatása szerint a tárca vezetése megtiltja, hogy alkalmazottai - az általánosan elterjedt szokásokkal ellentétben - dohányárut adjanak ajándékba. A dohányzást tiltó, korlátozó szabályok megszegőit megbüntetik, azokat pedig, akik egy éven belül leszoknak káros szenvedélyükről, készpénzzel jutalmazzák.

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy 2011-ig szigorúan fel fognak lépni a nyilvános helyeken történő cigarettázás, a munkahelyi és a közlekedési eszközökön folyó dohányzás ellen is.

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján Kínában több mint 350 millióan - többségükben férfiak - dohányoznak. Egy 2008-as amerikai tanulmány szerint ha nem tesznek megelőző lépéseket, akkor a következő 25 évben 83 millió kínai fog tüdőbetegségekben meghalni, aminek elsődleges oka a dohányzás. Jelenleg több mint egy millióan halnak meg évente dohányzással összefüggésbe hozható betegségben az ázsiai országban.

A kínai kormány 2003-ban írta alá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás-ellenőrzési keretegyezményét, amelyet a törvényhozás 2005-ben ratifikált. Ennek szellemében a központi és a helyi kormányzatok tavaly különböző intézkedésekkel kezdtek fellépni a dohányzás, illetve a dohányzók ellen, de hatályos törvény híján az eddigi kísérletek nem bizonyultak elég hatékonynak.

Jang most megemlítette, hogy a minisztérium egyeztetéseket kezdett a szükséges törvény kidolgozásának előkészítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását