2024. május 17. - Paszkál

Hatóságok vizsgálják a Down Jones zuhanását

Az amerikai elnök közölte: a hatóságok kivizsgálják, hogy mi okozta előző nap a Dow Jones ipari index csaknem rekord mértékű, fél óra alatt történt közel 1000 pontos zuhanását, amely riadalmat keltett a befektetők körében.
2010. május 7. péntek 20:04 - HírExtra
Obama "szokatlan piaci tevékenységként" jellemezte a történteket; a délutáni mélyponton csaknem 1000 milliárd dolláros veszteséget mutattak a részvények. A 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója hirtelen esését - az index a kereskedés zárása előtt visszanyerte a veszteség kétharmadát - elemzők szerint alapvetően az a félelem okozta, hogy a görög válság átterjedhet más országokra, és ez megakaszthatja az éppen csak elkezdődött globális gazdasági kilábalást a recesszióból.

Szakértők szerint a görög válsággal kapcsolatos félelmeket legalább egy jelentős kereskedési - feltehetően komputeres - hiba is tetézte. Befektetők és politikusok felháborodással reagáltak arra, hogy egy technológiai tévedés pánikot okozhat a piacon. Az ügyet a washingtoni kongresszus is ki fogja vizsgálni.

Obama kifejtette, hogy kormánya lépéseket tesz a munkahelyteremtés érdekében, de a törekvéseket befolyásolhatják különböző gazdasági tényezők, köztük az értéktőzsde zuhanása vagy az európai pénzügyi válság terjedésével kapcsolatos félelem.

Az elnök elmondta: telefonon egyeztetett pénteken Angela Merkel német kancellárral az európai gazdasági helyzetről. Azt mondta, egyetértettek: határozott intézkedéseket kell hozni az érintett országokban, és ugyancsak erőteljes pénzügyi válaszra van szükség a nemzetközi közösség, benne az Egyesült Államok részéről. "Világossá tettem, hogy az Egyesült Államok támogatja ezeket az erőfeszítéseket, és továbbra is együttműködik az európai országokkal és a Nemzetközi Valutaalappal ebben a válságos időszakban" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását