2024. május 18. - Erik, Alexandra

Görögország: megszavazták a megszorító csomagot

Megszavazta a megszorító intézkedéseket a görög parlament. Az egyszerű többséget igénylő szavazás során a 300 tagú parlamentben 160 mandátummal rendelkező szocialisták megkapták a rendelkezések életbe lépéséhez szükséges támogatást.
2010. május 6. csütörtök 19:41 - HírExtra
Az ország 110 milliárd eurós kölcsönre számíthat cserébe a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A kormány tervezett lépései között a bérek és nyugdíjak csökkentése, valamint az adók emelése szerepel. Papandreu görög miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a demokrácia próbatétel előtt áll, és Görögország jövője a tét.

Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök három képviselőt kizárt a szocialista frakcióból, mert tartózkodtak a szavazás során ahelyett, hogy a megszorítások mellett tették volna le voksukat. Az ellenzék is kizárt a soraiból egy képviselőt, aki a csomag mellett szavazott.

Ahhoz, hogy a megszorítások törvényerőre emelkedjenek, egy második szavazás is szükséges, aminek során a képviselők pontonként szavaznak a tervezetről - ez még a nap folyamán várható.

Papandreu csütörtökön kijelentette, hogy a demokrácia próbatétel előtt áll, és Görögország jövője a tét. Közvetlenül a szavazás előtt ezt mondta: "A dolgok egyszerűek. Vagy szavazunk, és megvalósítjuk az intézkedéseket, vagy államcsődbe taszítjuk Görögországot."

Az ellenzék vezetője, Andonisz Szamarasz azonban másképp látja a kérdést: "A felírt gyógyszer mennyisége megölheti a beteget. Ezek az intézkedések csak a társadalom elégedetlenségét szítják."

A parlament előtt eközben mintegy 12 ezer ember gyűlt össze, hogy a tervezett intézkedések ellen tiltakozzon. A tömeg különféle mondatokat skandált, az egyik például így szól: "Adjátok vissza a pénzünket!" Két másik helyen is gyülekeztek a tüntetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását