2024. május 6. - Ivett, Frida

Vándorsólymok őrzik a Ferihegyet

Idomított vándorsólymok járőröznek a Ferihegyi repülőtér légterében, hogy távol tartsák a repülés biztonságát veszélyeztető madárcsapatokat a fel- és leszálló gépek közeléből. Ezt a különleges, élő védelmi rendszert a Falcon Guard Kft. üzemelteti, és vezényletével összesen nyolc speciális képzést kapott sólyom óvja a magasban az utasok és a hajtóművek épségét.
2010. május 5. szerda 10:25 - HírExtra
Györfi Villám András, a társaság ügyvezetője az MTI-Pressnek elmondta, hogy a repülőteret üzemeltető Budapest Airporttal kötött megállapodás alapján ötödik éve működik ez a - hivatalos nevén - Vad- és Madárriasztó Ökológiai Rendszer. Hasonló céllal a világ nagy repülőterei szintén "alkalmaznak" különféle ragadozó madarakat a repülés biztonságának szavatolására. Ennek ellenére a leszálló pályák felett keringő kósza madárcsapatoknak tulajdonítható légi katasztrófákban az utóbbi tíz évben összesen 180-an lelték halálukat. Emlékezetes például a tavaly januári eset, amikor a US Airways 1549-es járata, a New York-i LaGuardia repülőtérről induló Airbus A320 hajtóművébe tévedt madárraj miatt a pilóta kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyó jeges vizén. A csodával határos módon sikerült megmentenie a százötven utas és a személyzet életét.

Szakemberek szerint Ferihegy különös gondosan óvandó repülőtérnek számít, mert a Duna révén az európai madárvilág észak-déli irányú fő vonulási útvonalában fekszik, és nemzetközi összehasonlításban amúgy is örvendetesen gazdag a hazai természetes élővilág, benne a madarak sokféleségével. A repülőtér 1500 hektáros területéről különösen a seregélyek egyre népesebb rajait kell nap mint nap elhessegetni. A vadgalambok, szarkák, telente pedig a szintén védett varjak hada is gondot okoz a szárnyaló biztonsági szolgálatnak.

Mindez a napi gyakorlatban a sólymokat szó szerint kézben tartó repülőtéri vadvédelmi referensek és a légi irányító torony közötti összhangon alapszik. A toronyból távcsővel folyamatosan pásztázzák a kifutópályák tájékát, és a madárcsapatok esetleges felbukkanását jelzik a referensnek - aki sólymával a karján azonnal autóba ül, és a helyszínre robog. A különleges kiképzésben részesült vándorsólyom megtámadja a fűben eleséget keresgélő madarakat, de - a génjeibe kódolt ösztönei parancsát megtagadva - egyet sem ragad fel közülük, azzal ugyanis az elriasztás véget is érne. Egy-egy vadászsólyom a napi "műszakban" átlag 18-20 alkalommal csap le a megjelenő madarak közé, ami igencsak megterhelő feladat, ezért is váltogatják egymást a munkára fogott ragadozók. Feladatuk közé tartozik az is, hogy szárnyukat kitárva időnként kört írnak le a légtérben: e demonstratív erőfitogtatás olyan rémületet vált ki a madarak között, hogy hosszú órákra elmegy a kedvük a repülőtér háborgatásától.

- Minden biztonsági szolgálatot ellátó vándorsólyomnak van neve, közöttük a legmegbízhatóbb az ötéves Siva - hívta fel rá a figyelmet az ügyvezető. - Egy-egy ilyen madár 15-20 évig szolgálhat, azután ereje fogyatkozásával nyugdíjba "szállhat".

Katonai repülőtereken is szolgálhatnak


A vándorsólymok képzését Györfi Villám András ismertetése szerint a társaság tapolcai telepén végzik. Mesterséges keltetéssel gondoskodnak az utánpótlásról, a szülőpárok óriás kalitkában, volierben tengetik hétköznapjaikat. Amíg egy szabadon élő, szigorúan védett vándorsólyom eszmei értéke félmillió forint, addig a betanított fajtársáé akár az egymilliót is érheti. A természetben honos sólymok egyébként a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek, gyomirtók hatására néhány éve a kihalás szélére sodródtak, ám a természetvédők jóvoltából számuk mára szaporodik, és újra fontos szerepet töltenek be az élővilág sokféleségét fenntartó táplálékláncban.

- A jól képzett magyar őrző-védő vándorsólyom iránt növekszik a nemzetközi érdeklődés - állítja az ügyvezető, példákat is említve. A Bécs-Schwechati nemzetközi légikikötő tervbe vett bővítése örvén a repülőtér fejlesztői már megkeresték a társaságot, de a Lufthansa képviselői is mérlegelik ennek az ökológiai rendszernek az átvételét. A Kft. most a pápai katonai repülőtérrel tervezi az együttműködést, egy olyan élő védelmi rendszer közös kidolgozását, amely akár NATO-kompatibilis is lehet, következésképpen a többi tagország katonai repülőterein szintén szolgálhatnának magyar kiképzésben részesült vándorsólymok. Ehhez az a néhány éve előfordult, szerencsés kimenetelű baleset szolgálhat alapul, amikor Kecskemét felett egy gyakorló gép hajtóműve szippantott be egy vadkacsát. A gép ugyan épségben földet ért, de a megrongálódott műszaki berendezés javítása 250 millió forinttal terhelte meg a honvédelmi költségvetést.

A munkára fogott vándorsólymok a mezőgazdaságban is hasznosak lehetnek. A szakmai körökben konfliktusos fajként számon tartott seregély a szőlőtermés 10-20 százalékát is elpusztíthatja, aminek következtében évente akár milliárdos nagyságrendű kár keletkezhet a termelésben. A védett, intelligens seregély elsősorban a korai érésű fürtökre utazik, karmával a földre rántja a zsenge fürtöket, mert úgy könnyebben szemezgethet belőle. A pazarló madár étkezési szokása ellen az etyeki szőlősgazdák már összefogtak, és 600 hektárnyi ültetvény védelmére veszik igénybe a társaság sólymait - a kooperációnak köszönhetően több tízmillió forinttal csökkent a madarak okozta kár.

A szélesebb körű alkalmazás érdekében a társaság a keszthelyi agráregyetemmel dolgoz ki közös ökológiai szakoktatási programot, amelyben a sólyombetanítás szakmai alapjai is helyet kapnak. A program új munkahelyek teremtésére is lehetőséget nyújt.

- A társaság a burgenlandi tartományi kormánnyal is együttműködik a szőlőt érő madárkárok elleni hároméves projekt keretében - húzta alá Györfi Villám András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását