2024. április 29. - Péter
Tegnap nevezte meg leendő gazdasági miniszterét Orbán Viktor, de még mindig nem látni a Fidesz gazdasági stratégiáját.
2010. május 5. szerda 07:29 - Sarkadi-Nagy Márton
Lassan szivárognak a Fidesz nagy gazdaságmentő stratégiájának elemei. Matolcsy György, akit Orbán Viktor tegnap nevezett meg a gazdasági stratégiát és a pénzügyeket összefogó nemzetgazdasági minisztérium vezetőjeként, nem árult el sokat a második Orbán-kormány gazdasági terveiből.

Fókuszpontok

Matolcsy azt mondta, öt területre fognak koncentrálni, ezek az adóreform, a bürokrácia csökkentése, a foglalkoztatás-növelés, az uniós források hazai kis- és középvállalkozásokat segítő újraelosztása, valamint egy új Széchenyi-terv beindítása.

Ugyancsak őszerinte az IMF az államháztartási hiány csökkentését, a strukturális reformok megvalósítását, a gazdasági növekedés beindítását és az államadósság csökkentését várja el az újkormánytól. Hozzátette, az utolsó két faktor a fontosabb.

A HírExtra információi szerint a Fidesz gazdasági agyai közül Matolcsy az, aki hajlamosabb lenne hosszabb pórázra engedni az államháztartási hiányt, és ez látszik az IMF, illetve Matolcsy szempontjaiból is. A leendő nemzetgazdasági miniszter 4,5-6 százalékos hiányt jósolt év végére.

A forint nem Matolcsy miatt esik

Duronelly Péter
A HírExtrának nyilatkozó Duronelly Péter a Budapesti Közgazdasági Egyetemen végzett pénzügy-staisztika szakon, dolgozott makrogazdasági elemzőként, portfóliómenedzserként és jelenleg a Budapest Bank alapkezelőjének befektetési osztályát vezeti. Társzerzője annak a "Vagyon, alap, portfólió" című könyvnek, amely a piaci és állami pénzügyesek körében is "kötelező" olvasmánynak számít.
Duronelly Péter, a Budapest Bank alapkezelőjének vezetője a HírExtrának azt mondta, a világgazdaságban zajló mozgalmas folyamatok miatt a piac most talán kevésbé figyel a Fideszre. „Egybeesnek az új gazdasági iránymutatások például a görög eseményekkel, és a forintról sem hiszem, hogy Matolcsy György miatt esik”.

A pénzügyi szakember szerint „az IMF számára a magyar stabilizáció és a magyar IMF-csomag sikertörténet, ebben az értelemben az IMF nyitott a tárgyalásokra, mert egy átmeneti költségvetési hiánynövekedés nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást”. A Matolcsy által idénre beígért, a foglalkoztatást érintő adók csökkentését Duronelly azzal kommentálta, „attól függ, hogy mennyire jelképes, és jár-e vele valamilyen kiadáscsökkentés is”.

Változatok egy országra

„Három szcenárió van az elkövetkező négy év gazdaságpolitikájára, az első a totális ámokfutás ,a második a szigorú, de fantáziátlan, a harmadik pedig a szigorú és előremutató, a gazdasági növekedést elősegítő gazdaságpolitika. Az én tippem most a második, egy költségeket és a finanszírozást kontroll alatt tartó gazdaságpolitika, amellyel nem nagyon fogunk egyről a kettőre jutni.”

„Itt az 1998-2002 közötti időszakból érdemes kiindulni, akkor nagyon szigorú, erősen korlátozott, kiadási és bevételi oldalon is ésszerű gazdaságpolitikát láttunk a Fidesztől, és az égvilágon semmi nem történt négy éven keresztül” – mondta Duronelly a HírExtrának.

A pénzügyi elemző nem lát a Fidesznél olyan gazdasági és oktatási stratégiát, amelyre szerinte szüksége lenne az országnak.

„Az állam szerepének újragondolása, a bevételi és kiadási teljes átrajzolása lenne olyan, amire azt mondanám, hogy itt egy paradigmaváltás történt. Ha lenne egy olyan gazdaságstratégia, ami még nincsen, ami vázolná, hogy milyen iparágakra, gazdasági ágakra és hogyan igyekszik hangsúlyt fektetni az új gazdaságpolitika és mit gondol az oktatási rendszerről” - a szigorúan kordában tartott költségvetés mellett ezt várja a piac Duronelly szerint az új kormánytól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását