2024. május 18. - Erik, Alexandra

Görögország: újabb közalkalmazotti sztrájkot hírdettek

Újabb sztrájkot tartanak a jövő héten a görög közalkalmazottak, tiltakozásul a kormány megszorító politikája ellen - jelentette be fő szakszervezetük.
2010. május 5. szerda 21:38 - HírExtra
A keddi és szerdai sztrájkok ellenére Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök a parlamentben megvédte konszolidációs programját, és leszögezte, hogy a kormány "meg fogja menteni" az országot a csődtől. Az erről beterjesztett csomagterv vitája délután megkezdődött a törvényhozásban. A konzervatív ellenzék nem támogatja, de a kormánynak elegendő képviselője van a megszavazásához, amit a hét végéig remélnek.

A szerdán felgyújtott bankfiókban meghalt három ember egyike egy várandós nő volt - jelentette be a pénzintézet. A két másik áldozat férfi volt. Mindannyian megfulladtak. Papandreau mélységes megrendülését fejezte ki, és fogadalmat tett a gyújtogatók megbüntetésére. A tettesek valószínűleg azok közül a csuklyás anarchisták közül kerültek ki, akik százával bukkantak fel az utcákon, és törtek, zúztak, amit értek.

A tüntetések során a tömeg egy része "tolvajok!" kiáltással a parlamentet is megpróbálta megostromolni, de csak a lépcsőkig jutott, ahonnan visszaszorították a rendőrök. A díszőrség eközben posztjának elhagyására kényszerült. A rendőrség szerint hét ember sérült meg, és nyolcat őrizetbe vettek fegyverviselés vagy amiatt, hogy ellenálltak a hatósági intézkedésnek.

Az ADEDI szakszervezet elítélte azokat, akik erőszakos cselekményekre használták ki az országos sztrájkot kísérő békés tüntetéseket. Az Eleftherotipia című baloldali újság arra figyelmeztetett, hogy a fiatalok fellázadnak, ha nem sikerül reményt adni nekik a jövőre. Egy minapi felmérés szerint a görögök jelentős része aggódik, hogy a válság negatív hatásai akár tíz évig is eltarthatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását