2024. május 3. - Tímea, Irma

Valami bűzlik Hong Kongban

Rekordmagasságba emelkedett az elmúlt fél évben a hongkongi légszennyezettség, mely már közegészségügyi és gazdasági nehézségeket is okoz - derül ki a Kínához tartozó város környezetvédelmi hivatalának legfrissebb jelentéséből.
2010. május 4. kedd 13:41 - HírExtra
A metropolisz légszennyezettsége 2009 utolsó negyedévében a napok egynegyedében, 2010 első negyedévében pedig 14 százalékában volt "nagyon magas" vagy "súlyos" - közölte a zöldhatóság.

Összességében az elmúlt féléves időszak volt a legszennyezettebb, amióta a hivatal 1999-ben elkezdte a negyedéves méréseket.

Hong Kong lakói márciusban egy évtizede először súlyos szmogriadóval is kénytelenek voltak szembesülni, amikor a szennyeződésből képződött felhő napokig eltakarta a város egét. A kritikus helyzethez akkor hozzájárult az is, hogy a Kína északi részét sújtó homokvihar délre húzódott.

A hatóságoknak egyre nagyobb fejfájást okoznak a légszennyezettség közegészségügyi és gazdasági következményei. Zöld szervezetek többek között arra figyelmeztették a hétmilliós város vezetését, hogy a rossz levegő a képzett munkaerő kivándorlásához is vezethet.
Anthony Hedley, Hongkong vezető légszennyezettségi szakértője áprilisban be is jelentette: a brit Man-szigetre utazik, hogy a tiszta levegőn megpróbálja rendbe hozni légzőszervi problémáit. A Clean Air Network, egy környezetvédelmi szervezet szerint "szomorú irónia, hogy az az ember, aki az egyik legelkötelezettebb híve a hongkongi légszennyezés enyhítésének, pont emiatt kényszerül a város elhagyására".

Egy több mint 150 ország állampolgárainak megkérdezésével áprilisban készített közvélemény-kutatás szerint a világon a hongkongiak a legelégedetlenebbek a levegő minőségével. A Gallup felmérése szerint a pénzügyi központ lakóinak 70 százaléka vélekedik így.
A hatóságok rendszerint a Hongkong északi határa közelében fekvő kínai üzemek szennyezőanyag-kibocsátásával magyarázzák a jelenséget. Más szakemberek szerint a légkör szennyezettségének java részéért a rendkívül sűrű hongkongi úthálózaton közlekedő járművek a felelősek.

A város kormányzata korábban már közölte: fokozták a járművek okozta szennyezés visszafogására tett erőfeszítéseket, többek között adókedvezményt vezettek be a környezetbarát hibridutókat használóknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását