2024. május 3. - Tímea, Irma

Muszáj csontig nyalnod a pártoknak!

Barát vagy ellenség? Szoci vagy fideszes? Teljesen mindegy. Csak valamelyik legyek. Akkor megvan a karrierem, a gyáram, a pénzem, a népszerűségem vagy épp a nyugalmam. De mi van, ha egyik sem akarok lenni? Na, akkor komoly a baj. A kétpártrendszer nem tűr
2009. január 26. hétfő 18:59 - Pénzes Dávid
Vajon két egymással szemben álló párt minden országban tönkreteszi a gazdaságot és a társadalmat? Vagy ez is hungarikum, amire büszkék lehetünk? Apropó hungarikum. A Népszabadság közölt hétfőn egy nagy interjút a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. volt vezérigazgatójával Lakatos Lajossal. Érdekes írás. Amit Lakatos úr – aki huszonöt évig vezette a céget – elmond, az több mint tanulságos. Lényege: a kalocsai fűszerpaprika termelést és kereskedést tudatos manőverekkel tették tönkre bizonyos gazdasági érdekek, akiket nem szeretne megnevezni. Fél.

Lakatos Lajos a paprika botrányról
„A toxinügynek három szakasza volt. Kezdődött a kormányszóvivői bejelentéssel és a médiacirkusszal, ezt követően leszedték az összes őrölt paprikát a boltok polcairól. Később azonban fokozatosan kiderült, hogy a mérések nem megbízhatóak, a laborok többsége nem volt akkreditálva. Ennek ellenére kiszabtak a cégünkre 55 millió forint közigazgatási bírságot, amely - ha ki kell fizetni - bőven elég lett volna ahhoz, hogy veszteségbe kerüljünk. A második ütem perek sorozata volt, amelyben megtámadtuk ezt a bírságolást, és mindegyik pert megnyertük. A harmadik felvonás volt a büntetőper, amelyben meghurcoltak bennünket ország-világ előtt.” (Népszabadság)
Mondandójából kihallani a keserű felismerést: ha egy gazdasági szereplő nem valamelyik tábor szekerét tolja, akkor megnézheti magát. Hiába termel hungarikumot, hiába sikeres, hiába fizeti becsülettel a közterheket, nem megbízható. Nem tejel a pártnak. Egyik fél sem tudja, mit kezdjen vele: barát vagy ellenség?

Ezért tönkre kell tenni. Az már lényegtelen apróság, hogy nemzetgazdasági érdekek fűződnek a paprikatermeléshez, hogy hatezer (!) család élne meg belőle, hogy hírünket vinné a világba, hogy sokkal egészségesebb, mint a perui, brazil, dél-afrikai, kínai paprika. Ezek szemétdombra való érvek. A lényeg a párthűség.

Az, hogy ez felháborító, arcpirító, bicskanyitogató sajnos csak egy dolog. Mert a másik az, hogy nagyon is emlékeztet valamire. Valamire, amiről azt hittük 1989-ben, hogy elmúlt. Amiről, azt hittük, hogy maximum lázas rémálmainkban jöhet kísérteni. Bizony kérem, az egypártrendszerről beszélek. Arról, hogy csak azok kerülhettek pozícióba, akiknek a vitrinjében ott virított a párttagsági könyv. A Magyar Szocialista Munkáspárté.

„Az átkos”

Sajtótájékoztatón
Romsics Imre, a kalocsai választókerület MDF-es országgyűlési képviselőjelöltje 2006 márciusában egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fideszes Bagó Zoltán fenyegetéssel próbálta rávenni, lépjen vissza a jelöltségtől. A beszélgetésről titkos hangfelvételt készített az MDF-es politikus, amelynek részleteit nyilvánosságra hozta. A Fidesz az ügy miatt visszaléptette Bagó Zoltánt a képviselő-jelöltségtől és a pártból való kizárását is kezdeményezte, Orbán Viktor pártelnök pedig az eset miatt levélben kért elnézést Dávid Ibolyától, az MDF elnökétől.
Abban az időben csak az lehetett kórházigazgató, sőt osztályvezető, csak az lehetett állami cég vezetője, meg helyettese, csak az lehetett újságnál főszerkesztő, meg színházban főrendező, (és a KISZ-ben vezető) aki hű volt az egy párthoz. És azáltal a rendszerhez is. Az elnyomó, antidemokratikus, diktatórikus rendszerhez. Részévé váltak ennek, sőt hallgatólagosan vagy nyíltan támogatták azt.

A többiek, a rendszerrel kevésbé szimpatizálók, avagy kevésbé megalkuvók csak a jó szerencséjükben bízhattak, hogy legalább élni hagyják őket. Pozícióról álmodni sem mertek. Hiába voltak tehetségesek, hiába voltak (lettek volna) szakmájukban kimagaslóak, a kommunista vezetők íróasztal mögül irányították az emberek sorsát. Ideológiai alapon.

Aki emlékezik, az tudja hogyan működött, aki nem az is. Merthogy ma ugyanez a helyzet. Egyszer egy okos ember azt találta mondani, ma kétpártrendszer működik. Csak sajnos az őszödi beszéd utáni hangos zavargásokban nem lehetett hallani hangját. Az okos embert Lányi Andrásnak hívják. Mondanivalójának a lényege az volt: mai politikai kultúránk, sőt az egész rendszerünk alig különbözik a régitől. Ott egy párt irányított, itt kettő. De oly mértékben összefonódva és lefedve mindent, ami már káros az egészségre. A társadalom és az egyén egészségére.

Igaza volt. És ma is igaza van. Ahogy Bagó Zoltán fideszes országgyűlés képviselő is megfogalmazta egy titkos felvételen: „ha valaki szakmai munkájában elér egy bizonyos szintet, egyre kevésbé a szakmai kvalitásai, egyre inkább a politikai kapcsolatai, nézetei, jelene, múltja, jövője tolódik előtérbe.” Ezt 2006-ban egy MDF-es képviselőnek mondta, mikor megpróbált a „lelkére hatni”, hogy lépjen vissza a javára a választási küzdelemben. Az ügyből botrány lett, meg per is, szóval ment a hacacáré, meg az elhatárolódás, aztán végül Bagó felkerült a Fidesz Európa Parlamenti választási listájára. A karrier már csak ilyen.

Ne örüljünk!

Ez a mondat sajnos elhangozhatott volna egy szocialista képviselő szájából is. Talán el is hangzott egyszer kétszer. Merthogy mindkét párt ugyanúgy működik. Meglepve azért nem vagyok, mert tudom, hogy ezek az emberek miért ilyenek. Tudom, hogy aki abban a rendszerben nőtt fel, aki abban szocializálódott, hogy a „párttal a néppel egy az utunk”, az nem gondolkodhat másképp. Nem tud, mert képtelen rá.

Ahogy Gyurcsány Ferenc is mindig egy KISZ vezető marad a szememben – ennek minden mellékzöngéjével –, úgy a mai politikai elit sem több megalkuvó, gyenge akaratú egyének tömegénél. Mércéjük a hatalomban betöltött pozíció esetén a párthűség, nem a szakmai-értelmi képességek. Optimista forgatókönyv lehetne, hogy megvárjuk, míg kihalnak, aztán jöhet egy másik generáció. Viszont ne felejtsük el, ők teremtették-teremtik meg az új rendszert, ők adják a viselkedésmintát a következőknek. A kétpártrendszer bebetonozódott.

És szépen lassan nemcsak a hungarikumok, hanem az egész nemzetgazdaság, és az egész nemzet az áldozatukul esik. Ahogy a kalocsai ex-cégvezér, úgy én is félek. Csak én nem tőlük, hanem magunktól, hogy meddig tűrünk, és miként fogunk bosszút állni rajtuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Pelikán József
2009. január 28. 20:28
NA! ide sorakozzatok, ti 60 éve vörös hátsót nyaldosó törzs szájtépők!!! :-)
hogyan, hogy ide nem komment-kényszereztetek?
mikor lesz rend?
2009. január 26. 21:23
És még ki tudja mennyi jó Magyar céget tettek tönkre. Csak egy kis jó indulattal no meg némi szakértelemmel tucatjait lehetett volna megtartani őket.Nem lennének most foglalkoztatási,adó,hajléktalan problémái drága jó Hazánknak!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását