2024. május 3. - Tímea, Irma

Rohamosan növekszik az olajfolt!

Körülbelül egy nap leforgása alatt triplájára nőtt a Mexikói-öbölben kialakult olajfolt nagysága - állítja a miami egyetem egyik kutatója műholdfelvételek alapján. Hans Graber szerint a műholdakról gyűjtött felvételeken az látszik, hogy az olajfolt sokkal gyorsabban terjed, mint azt korábban gondolták.
2010. május 2. vasárnap 11:09 - HírExtra
Helyi idő szerint csütörtökön készített műholdfelvételeken az olajszennyeződés közel 3000 négyzetkilométerre terjedt ki, de péntek estére már elérte a 9900 négyzetkilométert, vagyis több mint triplájára nőtt körülbelül egy nap alatt.

Graber szerint ebből arra lehet következtetni, hogy felerősödött a nyersolaj szivárgása a mélytengeri kútból.

Ed Overton, a louisianai egyetem olajszennyezésekkel foglalkozó munkatársa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a műholdas felvételek megtévesztőek lehetnek. Egyrészt műholdról nem lehet bemérni az olajszennyeződés vastagságát, ezért nehéz megítélni, hogy mennyi olaj került a tengerbe. Másrészt az olajszennyeződések nem óriási, egységes olajfoltokká alakulnak, hanem kisebb foltokból állnak - mondta Overton.

A szóban forgó olajszivárgás azután kezdődött, hogy a múlt csütörtökön elsüllyedt a British Petroleum brit olajtársaság által működtetett olajplatform. Az amerikai kormány korábbi közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe a mélytengeri kútból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását