2024. április 29. - Péter

Íme az új főtanácsadó

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő". A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Orbán-kormány július 1-jével módosítaná az adótörvényeket, illetve az is, hogy a Fidesz még nem foglalkozott az államfőjelölésről szóló kérdéssel.
2010. április 29. csütörtök 20:45 - HírExtra
A Fidesz elnöke az MTI-nek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésére kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni. Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni.

A Miniszterelnökség államtitkársága nem "szippant magához ügyeket", de ha egy konkrét ügyben tájékozódni akar a miniszterelnök, akkor lesz, aki ezt a munkát előkészíti - szögezte le. Hozzátette: ilyen értelemben ki fogja kérni egyes kérdésekben Varga Mihály véleményét, például az IMF-fel való tárgyalások alakulásakor.

A Fidesz elnöke elmondta még: a Miniszterelnökségen dolgoznak majd főtanácsadók és tanácsadók, akik a miniszterelnök "hatókörének meghosszabbítása érdekében" külföldön, vagy belföldön eljárhatnak.

A következő időszak menetrendjéről szólva kifejtette: a parlament megalakulása után, de még a kormány felállása előtt törvényjavaslatokat nyújtanak be.

Kiemelte: ezt követően, várhatóan május végén a tényfeltáró bizottság már tud egy közbülső jelentést készíteni a gazdaság állapotáról, amelyek ismeretében a kormány a lehető legrövidebb időn belül tud a gazdasági helyzet javítása érdekében terveket készíteni. Mint mondta, ez június első felében lehet.

Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

Az IMF-tárgyalások kapcsán leszögezte: ezeknek egy biztos és hivatalos időpontja van, a nyár vége. A kérdés az - fűzte hozzá -, hogy akarnak-e ez előtt tárgyalni a szervezettel; erről kikéri majd a nemzetgazdasági miniszter véleményét.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett, annak idején a Fidesz is megszavazta a parlamentben a kormánnyal együtt a "lex Mol-t", amely kimondta: a Mol nemzeti, a nemzet jövője szempontjából kulcsvállalat, amellyel szemben ha ellenséges lépések történnek, akkor meg kell védeni. Kiemelte: meg is védték akkor a kormánnyal közösen.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ma a Mol védett pozícióban van. Szándékom, hogy a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai vállalatok hasonlóképpen élvezzék a kormány figyelmét, ha szükséges, akkor védelmét is - fogalmazott.

A miniszterelnöki poszt várományosa úgy vélekedett: az oroszokkal fennálló vita esetén a kormány megalakulását követő nagyon rövid időn belül tárgyalásokat folytatnak majd, és gyors megállapodásokat kötnek. "Világos elképzeléseink vannak arról, hogy a mostani áldatlan helyzetet hogy kell felszámolni, amelynek fenntartásában a négy szereplő közül egyik sem érdekelt, sem a Mol, sem az orosz cég, sem a magyar, sem az orosz állam" - fogalmazott. Hozzátette: a helyzetet meg kell oldani, és meg is fogják.

Az államfőjelöléssel kapcsolatban egy kérdésre válaszolva azt mondta: a köztársasági elnöknek minden körülmény között minden tiszteletet megadnak. A köztársasági elnök az ország első polgára, és ennek megfelelő tisztelet jár ki neki - hangsúlyozta, kiemelve, hogy sem a jövőjéről, sem a mandátumáról nem lehet felületesen, tisztelet nélkül nyilatkozni.

Ezzel a kérdéssel nem foglalkozott eddig a Fidesz - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "mindennek megvan az ideje", és jóval a kormányalakítás után van még ennek az ügynek az esedékessége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását