2024. május 7. - Gizella

Merkel: a görög "traumába" belebukhat az eurózóna

Fel kell gyorsítani a görög segélycsomagról folyó tárgyalásokat az Európai Uniónak és a Valutaalapnak, mert az euróövezet stabilitása forog kockán.
2010. április 28. szerda 18:50 - HírExtra
Angela Merkel a Nemzetközi Valutaalap vezetőjével, Dominique Strauss-Kahnnal való találkozója előtt tett rövid sajtónyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy folynak az egyeztetések Athén, illetve a nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Bizottság képviselői között. A kancellár kijelentette, hogy Görögország megsegítéséről a tárgyalások lezárása után születik döntés.

Merkel nyomatékosan hangsúlyozta, hogy az euró, illetve az euróövezet stabilitása a tét, amely kockán forog. Németország - mint hozzátette - nem bújik ki felelősség vállalása alól. A kancellár szerint a német kormány kész Görögország megsegítésére, ennek előfeltétele azonban az, hogy Athénnal egy igényes és vállalható takarékossági programról jöjjön létre megállapodás, és elengedhetetlennek nevezte, hogy a nemzetközi tőkepiacokon helyreálljon a bizalom Görögországgal szemben.

"Németország kész hozzájárulni a kialakult válság megoldásához, de ehhez szükség van arra is, hogy Görögország is megtegye a maga hozzájárulását" - szögezte le a német kancellár.

Értesülések szerint a német kormány jövő hétfőre rendkívüli ülést hívott össze arra számítva, hogy a hét végéig megszületik a megállapodás Athénnal. Ebben az esetben a kabinet a jövő hét közepén terjeszti a parlament elé a vonatkozó törvénytervezetet.

Hírügynökségi jelentések szerint Merkel kancellár megkérdőjelezte, vajon bölcs döntés volt-e Görögországot felvenni az euróövezetbe. Mint mondta, "kiderült, hogy a döntés feltehetően nem volt eléggé megalapozott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását