2024. május 4. - Mónika, Flórián

Zuhanórepülésben a CNN

A politikailag balra, illetve jobbra hajló MSNBC és Fox News amerikai hírtelevíziók kereszttüzében a semleges CNN nézettsége főműsoridőben egyre romlik, 2010 első negyedévében közönségének csaknem a felét vesztette el az egy évvel korábbi időszakhoz képest - írta a Time magazin.
2010. április 27. kedd 10:36 - HírExtra
Bár a CNN azt állítja, hogy folyamatosan gyarapítja bevételeit, februárban már a hírcsatorna kistestvére, a Headline News is nagyobb nézettséget ért el főműsoridőben.

A globális hírtelevíziózást megteremtő, pártos kommentároktól mentes CNN nagy problémája az, hogy az MSNBC balról, a Fox News pedig jobbról hódítja el a hírekre éhes közönséget. Nincs mindennap földrengés, és a két versenytárs neves hírelemző-műsorvezetői - a MSNBC-n például Keith Olbermann, a Fox Newson pedig Sean Hannity - nagy rajongói tábort vonzanak. Egy kicsiny, de kitartó pártos közönség figyelme elegendő a magas nézettségi mutatókhoz, a széles középrétegek ugyanis - ha csak nincs rendkívüli esemény - többnyire inkább tévésorozatokat néznek a hírtelevíziók helyett.

A CNN helyzetének romlásához az is hozzájárul, hogy tipikusan főáramba tartozó hírszolgáltató, és manapság ez a műfaj válságba jutott. A cikk szerzője szerint hasonló gonddal küszködik maga a Time is.

A neves magazin szerzője azt tanácsolja a CNN-nek, hogy ne mondjon le a semleges főáramba tartozás, a független hírszolgáltatás hatalmáról, hanem érvényesítse azt erőteljesebben. A mai hírözönben a hallgatóságnak arra van szüksége, hogy ki tudja szűrni a politikai tartalmakat, hogy valaki lehámozza a pártos csomagolást a hírekről. A CNN úgy tudja megőrizni befolyását, ha a pártos kereszttűzben elfogultság nélkül néven nevezi a dolgokat. Ha nemcsak meghívja és meghallgatja a feleket, a nézőre hagyva annak eldöntését, hogy kinek lehet hinni, hanem keményen kérdez, kihívást intéz vendégeihez, reagálásra kényszerítve őket. A szagtalan pártatlanság nem elegendő, olyan műsorvezetőkre van szükség, akik kimondják, mit látnak, még akkor is, ha ezért a bátorságért elfogultsággal vádolják őket. Ezért van tekintélye többek között a Fox hírelemzőjének, Shepard Smithnek, aki, ha kell, a konzervatívoknak is odamondogat, vagy a liberális Jon Stewartnak, a The Daily Show házigazdájának, aki nem fél attól, hogy ha szükségét érzi, ostorozza Barack Obama elnök politikáját.

A Time szerint a CNN-nek az igazságra kellene összpontosítania, nem pedig arra, hogy mindig minden felet megszólaltasson. Az egyedülálló hírgyűjtési gépezettel rendelkező csatornán olyan műsorvezetők kellenének, akiket nem a kínos középre tartás jellemez, nem az vezérel, hogy mindig megtalálják a pártos kereszttűzben a felezőpontot, hanem szenvedéllyel és bátran hirdetik: ezek a hírek, akár tetszik, akár nem. Ez a megközelítés persze nem biztos, hogy emelné a CNN nézettségét, de mindenképpen jobban szolgálná a komoly hírfogyasztó közönséget egy olyan időszakban, amikor a hír egyaránt áru és a politikai része - olvasható a Time magazin cikkében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását