2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem baj ha EU elnök vagy, és nincs kormány

Az Európai Bizottság bízik abban, hogy Belgium teljes értékűen be tudja majd tölteni soros elnöki posztját az Európai Unió élén július elejétől, dacára az országban kialakult belpolitikai válságnak.
2010. április 27. kedd 15:10 - HírExtra
Erről az EU végrehajtó testületének szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen beszélt brüsszeli sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy a belga elnökségre hónapok óta tart a felkészülés, amelyben a bizottság is részt vesz. Belgium Spanyolország és Magyarország mellett része annak a triónak, amelynek tagjai idén és a jövő év első felében közös programmal, egymás után töltik be az EU-elnökséget.

"Teljes mértékben bízunk abban, hogy Belgium hatékony elnökségi programot fog előterjeszteni, és azt hiánytalanul végrehajtja" - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, a bizottságnak meggyőződése, hogy az ország felelősségteljesen tölti majd be ezt a küldetését, és a belga EU-elnökség sikeres lesz.

Belgiumban múlt héten felbomlott az ötpárti kormánykoalíció a Brüsszel környéki szavazókörzetekkel kapcsolatos flamand-vallon vita miatt. Yves Leterme miniszterelnök lemondott, és a kormány egyelőre ügyvivőként tevékenykedik. Jelenleg Spanyolország az EU soros elnöke. Ezt a megbízatást Belgium július elsejétől veszi át, majd január elsejétől Magyarország következik. A három EU-tagállam közös elnökségi programot dolgozott ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását