2024. április 25. - Márk

Még nem dőlt el, hogy fizet-e az IMF

Romániában kezdett felülvizsgálati tárgyalásokat kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amelynek következtetéseitől függ, hogy Románia megkapja-e a pénzintézettel kötött hitelmegállapodás ötödik, 850 millió euró értékű hitelrészletét, vagy sem.
2010. április 27. kedd 19:15 - HírExtra
Az IMF küldöttsége május 7-ig tartózkodik Romániában, ahol a kormány, a nemzeti bank, a parlamenti pártok és a szakszervezetek vezetőivel egyaránt találkozik. Az IMF lefele, 0,8 százalékra módosított román gazdaság növekedésével kapcsolatos idei becslését, miután tavaly még úgy értékelte, hogy az idén a román bruttó össztermék (GDP) várhatóan 1,3 százalékkal emelkedik az előző évhez képest.

Sebastian Vladescu pénzügyminiszter óvatosan nyilatkozott a várható idei gazdasági növekedésről. Kijelentette, reméli, hogy az IMF legújabb 0,8 százalékos becslésének lesz valóságalapja, mert ő egyelőre ezt az értéket is "kissé túl optimistának" találja. Vladescu leszögezte, hogy április 25-i statisztikai adatok szerint Románia teljesítette az államháztartási hiány tekintetében az IMF-el szemben vállalt kötelezettségét.

A román sajtó szerint Románia ismét az engedélyezett államháztartási hiány növelését fogja kérni a tárgyalások során amiatt, hogy a román gazdaság az idén várakozáson alul teljesít. Az IMF és a román kormány 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervez idénre, miután tavaly 7,2 százalékos hiányt engedélyezett az IMF Romániának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását