2024. május 18. - Erik, Alexandra

A piac nem szereti ha a független jegybankot kóstolgatják

A piac nem szereti, ha a független jegybankot, vagy annak elnökét támadják, Simor Andrásnak ki kell töltenie 2013-ig szóló mandátumát.
2010. április 27. kedd 19:40 - HírExtra
A piac általában nem szereti, ha a független jegybankot, illetve annak elnökét parlamenti párt, vagy a kormány, illetve most Magyarországon egy alakulóban lévő kormány leendő vezetője támadja - mondta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője hozzátette ugyanakkor, hogy ennek most nincs közvetlen hatása a forint árfolyamára, mivel azt inkább a görög események mozgatják.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint azonban a forint keddi, közel két százalékos gyengülésében szerepet játszhat a jegybank elnökét ért támadás. Hozzátette: a forint erőteljesebben gyengült a régiós devizáknál.

Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy az Európai Központi Bank és az Európai Unió is a független jegybank, illetve annak vezetője mellett áll ki.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásával, illetve annak élére kinevezett új vezetővel megoldható-e Simor András eltávolítása, a piaci elemzők nemmel feleltek. Árokszállási Zoltán hozzátette: "Simor Andrást megbízható embernek tartja a piac".

Kondrát Zsolt elmondta: a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása nem elképzelhetetlen, de egy ilyen törvény esetén is ragaszkodnának a nemzetközi pénzügyi szervezetek ahhoz, hogy Simor András kitöltse 2013-ig szóló mandátumát, s csak azután lépjen érvénybe az összevonásról szóló törvény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

seaman
2010. április 27. 21:07
...szerencsétlenek, még kormányt sem alakítottak, de már hibát hibára halmoznak. Most a jegybank elnök, előtte a nemzetközi sajtótájékoztató ..., még el sem kezdődött! A jövő az természetesen már régen!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását