2024. május 2. - Zsigmond

Ombudsman: a rendvédelmi szervek nem a törvénynek megfelelően cselekedtek

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a rendvédelmi szervek nem a törvénynek megfelelően cselekedtek, amikor olyan helyzetet teremtettek, hogy azok a tűzoltók és rendőrök, akik a velük szemben hozott fegyelmi határozat után munkaügyi bírósághoz fordultak, nem kaphattak illetményt, de máshol sem vállalhattak munkát.
2010. április 23. péntek 14:43 - HírExtra
Szabó Máté ombudsman az érintettek panaszai nyomán indított vizsgálata után hozta meg ezt az állásfoglalását, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

A biztos közleményében kifejtette, ezek az emberek eredeti munkakörükben nem foglalkoztathatók, de a bíróság ítéletéig másik munkahelyen sem tudnak elhelyezkedni, szünetel a társadalombiztosítási jogviszonyuk, és ha a bíróság elutasítja a keresetüket, az eljárás előre kiszámíthatatlan időtartama alatt nyugdíjra jogosító szolgálati időt sem szerezhetnek.

Ugyanakkor - írta Szabó Máté - viszont nem jutnak hozzá a munkanélkülieket megillető ellátásokhoz, mivel a jogviszonyuk jogerősen nem szűnt meg. "Teljesen ellátatlanná és kiszolgáltatottá válnak, nem képesek a családjuk és maguk megélhetéséről gondoskodni" - fogalmazott az ombudsman.

A közlemény utalt arra, hogy az ombusdman tájékoztatást kért a BRFK és a tűzoltóság vezetőjétől, akiktől azt a választ kapta, hogy hozzájuk ilyen panaszok nem érkeztek, azonban az igazságügyi tárca vezetője levelében azt közölte, a vitatott szabályozási struktúra "a hatályos Munka törvénykönyvét megelőző szabályozási rendszerből" ered, és nemcsak a hivatásos szolgálati jogviszonyban állókra, hanem a közszférában foglalkoztatott más munkavállalókra - köztisztviselőkre, ügyészekre - is kiterjed.

Levelében a tárcavezető tájékoztatta az ombudsmant arról is, hogy annak érdekében, hogy enyhítsék az érintettek életkörülményeiben okozott sérelmeket, idén január elsejétől módosították a jogszabályt. A módosítás következtében a szolgálati viszony felfüggesztését már a jogerős bírósági ítélet meghozatala előtt, a másodfokú döntést követő 30 napon belül meg kell szüntetni.

Az ombudsmani vizsgálat azonban feltárta azt is, hogy a rendvédelmi szervek nem tettek eleget ennek a törvényi kötelezettségüknek. A biztoshoz forduló panaszosok jogviszonyának felfüggesztését a jogszabály életbe lépését követő 90 nap után, március végéig sem szüntették meg, pedig egyikük esetében tavaly novemberben már jogerős bírósági döntés is született. Ezzel a mulasztással a hivatásos szervek a jogbiztonsághoz és a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét idézték elő - állapította meg a biztos.

Szabó Máté felkérte a miniszterelnöki hivatalt vezető minisztert, utasítsa az érintett szerveket arra, hogy a törvénymódosításnak megfelelően haladéktalanul intézkedjenek a felfüggesztések megszüntetéséről. Az ombudsman javasolta annak megfontolását, hogy a szabályozás pontosítására létrehozzanak egy tárcaközi ad hoc bizottságot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását