2024. május 5. - Györgyi

Harminc államtitkár az új kormányban

A jelenlegi tervek szerint mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya. Az MTI fideszes forrásból úgy tudja, az új kabinet célja, hogy szimbolikusan is szétváljanak a hatalmi ágak, azaz a Parlament épülete csak a törvényhozásé legyen.
2010. április 22. csütörtök 09:34 - HírExtra
Ahogyan arról már az MTI és több más médium is beszámolt: feltehetően nyolc minisztérium lesz majd a Fidesz-KDNP vezette kormányban. A jelenlegi elképzelések szerint államtitkárok irányítanák a csúcsminisztériumok alá kerülő területeket, mellettük pedig minden tárcának lenne egy-egy politikai és egy-egy közigazgatási államtitkára - értesült az MTI.

A politikai államtitkár helyettesíti a tárcavezetőt az Országgyűlésben és a kormányüléseken, míg a közigazgatási államtitkár az apparátusért, a jogszabály-előkészítésért felel.

Így összesen nagyjából 30 államtitkár lenne, de helyettes államtitkárok is dolgoznának Orbán Viktor kormányában. Ők - akik a területekért felelős államtitkárok helyettesei lennének - irányítanák az egyes szakterületeket, például közoktatásért felelős helyettes államtitkárként.

(Jelenleg az államtitkárok száma 20, a szakállamtitkároké 51. Alattuk helyettes államtitkárok nem, csak főosztályvezetők dolgoznak.)

Mindezzel nagyjából visszaállna az 1998 és 2002 közötti államtitkári struktúra.
A számítások szerint a legtöbb államtitkár egyébként várhatóan a humán csúcstárcánál, valamint a közigazgatási-igazságügyi minisztériumnál lesz.

Az MTI forrásai szerint a csúcstárcákhoz tartozó egyes államtitkárságok nem költöznek majd egy épületbe, hiszen az infrastrukturálisan nem lenne megoldható.

Az új kormány azt szeretné megvalósítani, hogy a végrehajtó hatalom, a kormány és szervei fokozatosan kiköltözzenek a Parlament épületéből, a kabinet szimbolikusan is törekedni fog a hatalmi ágak szétválasztására. (Ma a miniszterelnök titkársága és kabinetje, valamint a kancelláriaminiszter hivatala is az Országházban van.)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. április 22. 10:19
Ahá, értem. Kevesebb miniszter, sokkal több államtitkár! Ez olyan, mint egy zebra átfestése: Ami eddig fehér alapon fekete csíkos volt, az ezentúl fekete alapon fehér csíkos lesz. Gyökeres átalakulás ...gyökér politikusok számára.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását