2024. március 29. - Auguszta

Tizenhét év szabadságvesztés az aljasoknak

Összesen tizenhét év szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság kedden azt a három férfit, aki 2008 októberében bántalmazott és kirabolt egy egyedül élő idős asszonyt Beszterecen - közölte a megyei bíróság elnökhelyettese, szóvivője az MTI-vel.
2010. április 20. kedd 18:30 - HírExtra
Nyakó Zsuzsanna tájékoztatása szerint a megyei bíróság az elsőrendű vádlottra 9 év fegyházbüntetést, a másod- és a harmadrendű vádlottra pedig 6, illetve 2 év börtönbüntetést szabott ki.

A korábban már büntetett N. Lajos, valamint a büntetlen előéletű H. József és Z. István 2008. október 12-én autóval ment Beszterecre, s elhatározták, hogy lopni fognak egy 89 éves asszonytól, akiről az elsőrendű vádlott úgy tudta, hogy nagyobb összeget tart otthon - ismertette a vádiratot a szóvivő.

Mint hozzátette, az első- és a másodrendű vádlott az ablakot kifeszítve jutott be az idős asszony házába, eközben Z. István az autóban várt. A nő az ágyában feküdt, de még ébren volt. Az elkövetők a sértettől pénzt követeltek. N. Lajos az asszonyt a paplannal együtt lerántotta az ágyról, majd a lábánál fogva megkötözte. Mindkét vádlott azzal fenyegette meg a nőt, hogy megöli, felgyújtja, többször megütötték és megrugdosták.

A szóvivő hozzátette: a két elkövető mintegy 345 ezer forintot vitt el az asszonytól, aki támadói távozása után kiszabadította magát, s ezután tudott segítséget kérni.

Nyakó Zsuzsanna utalt arra, hogy az ügyben első fokon eljáró Nyíregyházi Bíróság tavaly novemberben rablás és más bűncselekmények elkövetésében találta bűnösnek a három vádlottat. N. Lajost - mint többszörös visszaesőt - akkor halmazati büntetésül 11 év fegyházbüntetéssel, H. Józsefet 7 év 6 hónap börtönnel, Z. Istvánt lopás és más bűncselekmények miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtották.

A megyei bíróság keddi ítéletével mérsékelte az első fokon kiszabott büntetések mértékét: az elsőrendű vádlottra 9 év fegyházbüntetést, a másod- és a harmadrendű vádlottra 6, illetve 2 év börtönbüntetést szabott ki jogerősen.

Az elnökhelyettes a büntetés mértékének csökkentését indokolva közölte: a városi bíróság által N. Lajosra kiszabott büntetés megközelítette az emberölés esetén kiszabott mértéket. H. József beismerte tettét és a terhelő vallomást tett társaira, míg Z. István szándéka "csak" lopás volt.

"A megyei bíróság megállapította, hogy nagy veszélyt jelentenek az ilyen elkövetők a társadalom tagjaira, különösen a védtelen, idős, egyedülálló sértettekre. A kiszabott büntetések arányosak a vádlottak által elkövetett cselekmények súlyával, továbbá szükségesek ahhoz, hogy mind a vádlottakat, mind a társadalom más tagjait elrettentsék további bűncselekmények elkövetésétől" - fűzte hozzá a bírósági szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását