2024. május 3. - Tímea, Irma

A fogyatékkal élő fogvatartottak helyzete

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa részben pozitív, részben anyagi nehézségekre hivatkozó válaszokat kapott a fogyatékossággal élő fogvatartottak jogainak érvényesülésére tett ajánlásaira az illetékes miniszterektől.
2010. április 20. kedd 20:02 - HírExtra
Az Országgyűlési Biztos Hivatala által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben emlékeztetnek arra, Szabó Máté 2009 őszén azt javasolta: belátható időn belül teremtsék meg a kényszergyógykezelt betegek és a kivizsgálásra beutalt fogvatartottak elhelyezésére szolgáló Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) korszerű működésének feltételeit, fontolják meg, hogy az intézményt az egészségügyi miniszter felügyelete alá helyezik.

A kommüniké szerint Szabó Máté tavaly őszi ajánlására az egészségügyi miniszter elsősorban nem az irányítás átvételét, hanem a megfelelő körülmények biztosítását mondta megoldásnak. Az igazságügy-miniszter pedig közölte: nincs pénz és nincs szakmai egyetértés - olvasható a közleményben.

Az ombudsman 2009 őszén az emberi méltósághoz való jogot és az esélyegyenlőség elvét érintő több visszásságot állapított meg az IMEI-ben, a tököli Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában és a nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet Krónikus Utókezelő Részlegében. Hol a leromlott épületek állapota, hol a nagy létszámú kórtermek problémája, hol az akadálymentesítés hiánya, hol pedig a létszámstop miatt betöltetlen állások, a szakemberhiány tűnt fel a vizsgálat során - közölte az ombudsmani hivatal.

A közlemény szerint az országgyűlési biztos ajánlásaira az IMEI esetében az egészségügyi miniszter egyebek között azt válaszolta, hogy egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység kialakítása érdekében a tárca már korábban egyeztetést kezdeményezett az érintett szervekkel. Az igazságügyi és rendészeti miniszter tájékoztatása szerint elsősorban anyagi okok akadályozzák az IMEI állapotainak rendezését, de a szakmai egyeztetéseken sem sikerült előbbre jutni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását